Anneli Bengtsson (S) och Liv Strömquist Foto: Regionförbundet Sörmland/TT

Kulturchef blir upplevelsechef i Vingåker

Uppdaterad
Publicerad

Vingåkers kommun letar ny kulturchef. Fast hen ska inte heta ”kulturchef”, istället blir titeln ”upplevelsechef”. Det för tankarna till ”Blubby”-debatten 2010, initierad av serietecknaren Liv Strömquist.

”Det är lite farligt när kulturen inte har ett värde om det inte är en upplevelse”, säger hon.

Telefonen går varm hos Anneli Bengtsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Orsaken är att kommunens kulturchef ska gå i pension. Han har varit populär, säger hon, men måste ersättas. Nu annonserar Vingåker efter en ”upplevelsechef” till kulturförvaltningen.

Valet att byta namn på tjänsten från kulturchef till upplevelsechef har rönt nationell uppmärksamhet på en förmiddag.

– Vi har en kultur- och fritidschef som har skött sitt arbete på ett eminent sätt. Nu ska han gå i pension. Vad gör vi då? Han går inte att ersätta, så vi vill få in nya, friska krafter för att fortsätta utveckla kulturverksamheten, säger Anneli Bengtsson.

”Har rört upp känslor”

Arbetsuppgifterna för den nya chefen kommer inte att förändras på grund av namnet, hävdar hon. Det handlar om att fräscha till verksamheten.

Men kommunens strategi kritiseras av lokala kulturutövare. Vingåker har i 25 år anordnat konstutställningar på Säfstaholms slott sommartid. En av flera kulturtillställningar många vill värna.

– Det här har rört upp känslor och man undrar vad vi har tänkt oss. Det ligger en kommersiell ton i ordet upplevelse, men vi tänker inte använda slottet till något lek- och busland. Vi vill öppna upp Vingåker för våra medborgare och göra kommunen attraktiv för turister, säger Anneli Bengtsson.

”Kultureliten” har reagerat

I förlängningen handlar det om ett beslut fattat i regionförbundet om en ny turismstrategi. Ett tätare samarbete mellan turism och näringsliv.

– Vi får se hur vi kan utveckla kulturen, turismen och näringslivet ihop i Vingåkers kommun.

Finns det någon risk med att kulturen ska närma sig näringslivet?

– Kulturen ska inte närma sig näringslivet. Det är turismen som ska göra det. Den ligger under kultur- och fritid, säger Anneli Bengtsson.

– De som har reagerat på det här namnbytet är vår kulturelit i Vingåker. De tror att vi ska plocka bort konstutställningarna. Det är inte det som är meningen med det här. Det blir alltid upprörda känslor när förändringens vindar blåser.

”Är redan svinfolkligt”

I samband med valrörelsen 2010 intervjuades dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) av tidningen Stockholm City. I intervjun sa hon att begreppet kultur kan ha en negativ klang.

Serietecknaren Liv Strömquist svarade på uttalandet:

”Jag tycker att namnet Lena Adelsohn Liljeroth har en väldigt negativ klang. Därför föreslår jag att hon döps om till Blubby”.

– Det är lite fånigt att kalla det för upplevelsechef. Vad gör någon som är chef för upplevelse? Ordet chef är roligt i sig, och att någon överhuvudtaget kan vara chef över en upplevelse, säger Liv Strömquist.

– Jag tror att man gör fel när man gör ett misstag när man inte tänker att ordet kultur inte är tillräckligt brett och folkligt. Det finns ingen anledning att göra det folkligare, det är redan svinfolkligt.

Tecken i tiden

Liv Strömquist analyserar begreppet upplevelse:

– Det är ett brett ord. Om man inte ligger i koma eller något liknande är allt en upplevelse. Äta frukost är en upplevelse. Med upplevelsechef känns det som att man lägger fokus på nyttan som kulturen gör istället för kulturen i sig, att den bara kan få existera i sin egen rätt. Ett fokus på vad kulturen kan göra för en: om du går och kollar på en teaterpjäs så får du en upplevelse. Det viktiga är inte att pjäsen sätts upp eller att den har skrivits.

På det sättet kan ett litet ord påverka synen på kultur, tror Liv Strömquist.

– Det är något slags tecken i tiden, att man hela tiden ska prata om alltings nytta. Vad är liksom meningen med en blomma? Är det en skönhetsupplevelse? Det är det som är lite farligt. Att kulturen inte kan ha ett värde om det inte är en upplevelse. Det låter lite som att de har dåligt självförtroende?, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.