Bryan Adams är aktuell med utställningen ”Bryan Adams exposed”. Foto: TT

Kulturnyheterna träffar Bryan Adams

Uppdaterad
Publicerad

Rockstjärnan är aktuell med en ny utställning på Fotografiska i Stockholm där han porträtterar kändisar och krigsveteraner. ”Hade jag haft ett val hade jag alltid stått bakom kameran”, säger Bryan Adams.

PR-maskineriet kring Bryan Adams ankomst till Fotografiska i Stockholm är rigoröst och minutiöst. Uppmärksamheten är stor och varje journalist på plats får ett schema över Bryan Adams Stockholms-vistelse. Från detta bör inget avvika en minut. Vi blir också tillsagda att inte fråga något om hans rockmusik. Han är där i egenskap av fotograf, och det är det han vill prata om, meddelas det.

– Hade jag haft ett val hade jag alltid stått bakom kameran i stället för framför den, säger Bryan Adams. Jag föredrar att skapa bilderna snarare än att vara på dem.

”En renässansman”

Bryan Adams är ganska van vid att kameran riktas mot honom. Med över 65 miljoner sålda plattor är han en av världens största rockstjärnor. Men sedan 20 år tillbaka har han även ställt sig på kamerans andra sida, för att ägna sig åt porträttfotografi. Den pressansvariga på fotografiska kallar honom för en renässansman.

– Jag har ägnat mig åt både och under en lång tid nu. Det är väldigt svårt att välja mellan de två. Men du vet, jag är en sångare. Jag har sjungit i hela mitt liv, så det varit svårt att leva ett liv utan det. Det ger så mycket tillbaka. På samma sätt som allt i det här rummet gör det, säger han.

Skildrar kontraster

I utställningen på Fotografiska exponeras två skarpt kontrasterande världar mot varandra. Modefotografier och kändisar är placerade sida vid sida med brittiska krigsveteraners sargade kroppar. Amy Winehouse, Pamela Anderson och Lindsay Lohan samsas om väggutrymmet med ärrade kaptener, korpraler och meniga. Han är emot krigsföringen i Irak och Afghanistan.

– Det viktiga när jag skulle fotografera soldaterna var att porträttera dem på det mest realistiska sättet som möjligt, i ett mjukt ljus och utan retuschering.

Enslighet och publik

För Bryan Adams är fotograferandet och rockmusiken två uttryck som kompletterar varandra.

– Jag tycker om musikskapandets enslighet och jag tycker om den publika aspekten av fotografi, säger han.

Utställningen ”Bryan Adams exposed” pågår mellan 18 juni och 25 september på Fotografiska i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.