Kulturnyheterna träffar Carouschka Streijffert

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären och arkitekten Carouschka Streijffert delar sin vardag mellan storstadens höga tempo och ett spartanskt liv utan el och vatten på en ö i ytterskärgården. I sin konst använder hon föremål hon hittar bland klippskrevor och gatstenar. Nu ställs hennes verk ut på konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm.

Halva året bor hon ensam på en ö i havsbandet, utan el och vatten, halva året i storstan. För arkitekten och konstnären Carouschka Streijffert är klyftan mellan stad och land tydlig.

När hon strövar omkring, på klipphällarna ute i havsbandet, eller längs gatorna i stan söker blicken hela tiden efter material. Allt kan bli en del av hennes verk, rostiga järnföremål, benbitar, avbarkade kvistar.

– Kreativiteten är kraft. Det är enorma inre krafter som jag har i mig, i mitt skapande som jag känner som en spegelbild eller pendang till naturens krafter.

Äter direkt ur konservburkar

Halva året bor han alltså ensam på en ö långt ute i Stockholms skärgård. Ett enkelt liv minst sagt, ingen el eller andra bekvämligheter, kläderna tvättar hon i havet.

I utställningen finns en rad bilder till ett kommande bokprojekt som visar vardagen i havsbandet.

– Människor lägger så mycket tid på matlagning. Jag käkar gärna direkt ur konservburkar eller bara steker en blodpudding.

Banden till staden, Stockholm har hon inte klippt.

– När jag varit ute till havs och kör båten till stan och sen kliver i land och kommer till Stureplan tänker jag, ”shit va litet Stureplan är”, som egetligen är en ganska stor plats. Det beror på att ute i hasvbandet finns den totala öppenheten.

Söker efter ett enklare ursprung

I utställningen finns konsumtionskritik, en lek med serietillverkning och vår nit att siffermärka allt. Här finns ett sökande efter ett enklare ursprung.

– Tidigare i mitt liv som arkitekt var jag intresserad av det som människan hade skapat, men vid 40 års ålder gjorde jag ett lappkast. Vi har för mycket stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.