Dålig koll på tv-serier? Kulturnyheterna ger dig en nödvändig lathund. Foto: TT/SVT

Kulturnyheternas lilla tv-seriekatekes

Uppdaterad
Publicerad

Känner du också press på att vara en tv-serie-junkie men orkar inte ta igen alla avsnitt du missat?

Här kommer Kulturnyheternas guide till några av den senaste tidens mest omtalade amerikanska tv-serier.

OBS! Spoiler-varning

Under torsdagskvällen, svensk tid, tillkännages årets Emmy-nomineringar. För att öka dina chanser att kunna utropa ”äntligen!” eller öh, trist!” och för att kunna flika in någon enstaka kommentar i konversationen i lunchrummet kommer här en grundläggande guide till några av den senaste tidens snackisar inom tv-serie-världen.

Game of Thrones (HBO)

Handling: Utspelar sig på den fiktiva kontinenten Westeros, där sju kungarikena strider om makten. Familjen Stark och familjen Lannister är ärkefiender som båda vill åt tronen. På andra sidan havet kämpar den rättrådiga Daenerys Targaryen, även känd som ”Mother of dragons” för att ta sig till Queen's Landing och ta över järntronen. Serien baseras på George R.R. Martins romansvit Sagan om is och eld.

Om någon säger: John Snow är så präktig...

Kan du svara: Ja, men Sansa Stark har i alla fall fått lite stake efter fem säsonger av mjäkighet.

Antal släppta säsonger: 6

Veep (HBO)

Handling: Senatorn Selina Meyer blir USA:s vicepresident, och senare president. Uppdraget är dock mycket jobbigare och tråkigare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Hon försätter sig ständigt i nya komiska, tragiska och absurda situationer som förvärras av alla kompetenta och seriösa medarbetare hon har omkring sig.

Om någon säger: Veep, alltså. Ju mer de svär desto bättre blir det.

Kan du svara: Ja, Selinas språk alltså, så härligt grovt att man bara satt och gapade den här säsongen. Och att hon låg med vicepresidenten!

Antal sända säsonger: 5

House of Cards (Netflix)

Handling: Den demokratiske kongressledamoten Frank Underwood spinner tillsammans med sin fru Claire ett nät av konspirationer för att nå en maktposition inom amerikansk politik och ta revansch på gamla fiender.

Om någon säger: Vad sägs om Joel Kinnaman?

Kan du svara: Trovärdig som amerikansk politiker, ändå.

Antal släppta säsonger: 4

The Americans (FX)

Handling: Utspelar sig i en amerikansk medelklassförort under 80-talet, där två sovjetiska KGB-agenter lever ett förtäckt liv som gift par.

Om någon säger: Paige är symbolen på hur godtrogenhet och sanningstörst kan straffa sig.

Kan du svara: Jag har alltid haft en känsla av att Pastor Tim någon gång måste dö för att Paige inte kan bevara livslögnen hemlig.

Antal släppta säsonger: 4    

Homeland

Handling: Carrie Mathison är en CIA-agent som arbetar med antiterrorism men hamnar i en rävsax då hon förälskar sig i soldaten Brody som kidnappats men misstänks ha omvänts av Al-Quida. I de senaste säsongerna lämnar Carrie USA för Islamabad och Berlin.

Om någon säger: Imponerande miljöombyte och skrämmande aktuellt med terrordåd i hjärtat av Europa.

Kan du svara: Ja, fast på det relationella planet stagnerar det, så besviken att Carrie nöjer sig med den beiga tysken Jonas Hollander.

Antal släppta säsonger: 5

Girls (HBO)

Handling: Hannah är en ung New York-bo med författarambitioner som får en chock när hennes föräldrar meddelar att de kommer dra in sin ekonomiska försörjning till henne. I centrum står också relationerna med de tre vännerna Marnie, Jessa och Shoshanna.       

Om någon säger: Deppigt att Shoshanna inte fick till det i Tokyo.

Kan du svara: Mmm, men hon gör sig desto bättre som trenchcoatutklädd hipster-agent.

Antal släppta säsonger: 5

Orange is the new black (Netflix)

Handling: Piper är en medelklass-kvinna som hamnar i fängelse för ett decennium gammalt knarkbrott. I kvinnofängelset återupptar hon relationen med ex-flickvännen Alex som angav henne

Om någon säger: Säsong fyra är en explosion av händelser.

Kan du svara: Jag slutade kolla, då det gick mot dålig slapstick.

Antal släppta säsonger: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.