Tjejerna dominerar i cosplay

Uppdaterad
Publicerad

I cosplay förvandlar deltagarna sig själva till sina favoritkaraktärer ur populärkulturen. Amerikanska Yaya Han har gjort det till ett yrke.

Yaya Han är professionell cosplayer. På twitter har hon 134.000 följare. I dag föreställer Yaya Han Marvel-skurken Madame Hydra. Med en fyra meter lång läderpiska och helt iklädd smaragdgrönt får hon stor uppmärksamhet inne på Comic Con Gamex, en mässa för populärkultur som öppnade i Stockholm på fredagen. Fans betalar för signerade affischer på henne, och poserar glatt på selfies.

”Gillar att leka med sexualitet”

Yaya Han presenterar sig som entreprenör, designer och modell.

– Jag brukar gestalta starka och oberoende kvinnofigurer. De har många bottnar, trots deras sexuella framtoning. Jag gillar att leka med sexualitet på ett sätt som inte definierar mig. Det är nästan som en egenskap som följer med och som gör karaktären mer intressant.

Yaya Han brukar gestalta vampar. Av hennes 300 personer stora repertoar är en av favoriterna Jessica Rabbit.

– Det handlar om att vilja vara någon annan. Därför har jag gestaltat så många figurer. I varenda en finns drag av mig själv, säger hon.

Könsöverskridande genderbending

Cosplay ger utövarna en möjlighet att testa en annan identitet, att bryta mot konventionerna och överskrida den egna kroppens begränsningar.

– Jag gillar den här karaktären, säger Sara Känngård.

Hon har valt att ikläda sig ögonlapp, käpp och krås, likt mangan ”Black Butlers” buttre protagonist Ciel Phantomhive.

– Det spelar egentligen ingen roll ifall det är en kille eller tjej. Man kan liksom genderbenda om det vore så.

Genderbenda?

– Det är till exempel ifall en karaktär är tjej från början, så kan man göra om den så att det blir en kille i stället. Eller tvärtom.

”Alla är lite weird liksom”

Cosplay är också ett sätt att finna likasinnade. Lina Söderquist, som iförd huggtänder i dag föreställer vampyrprinsessan Marceline från tv-serien ”Adventure Time”, är på mässan tillsammans med rosahårade Prinsessan Bubblegum och den kaninaktiga figuren Fionna, två andra karaktärer ur serien.

– Alla är lite weird liksom, lite annorlunda. Vilket gör att man lättare kan möta varandra och börja prata. Det är svårt att börja prata med någon på gatan om man typ ser vanlig ut och inte har något speciellt, säger Lina Söderquist.

Kvinnlig dominans

Fenomenet cosplay växer och i Sverige finns det ungefär 5.000 som sysslar med aktiviteten. Mest är det kvinnor.

– Vi brukar skämta om att män känner sig förtryckta i cosplay, eftersom de inte är kvinnor. Det är skrattretande. Männen dominerar vår värld. Men när kvinnor utmärker sig på ett litet område hör man genast att manliga cosplayare är förtryckta, säger Yaya Han samtidigt som hon skrattar och smeker sin läderpiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.