Lars Vilks vid statyn Nimis på en bild från 2001. Foto: Stefan Lindblom / Scanpix

”Det var över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks konstverk Nimis har byggts ut till en minaret av okända konstnärer.

Konstverket Nimis, som Lars Vilks byggt av drivved, har byggts om. En okänd konstnärsgrupp har remixat verket så att det numera ropar ut en islamsk bön sex gånger om dagen.

I en video som lagts upp på Youtube visar konstnärerna hur man placerar ut en högtalare på skulpturens topp. Tanken, enligt upphovsmännen, är att ta in verket och Lars Vilks självutropade nation Ladonien i det moderna samhället. ”Det var helt enkelt det Ladonien behövde för att kunna vara ett rike med respekt för alla, förberett för det multikulturella samhället”, säger upphovsmannen i videoklippet.

Lars Vilks

Kulturnyheterna har sökt en av konstnärerna, som säger att han är sängliggande efter konstkuppen. Att vandra genom träskmark och klättra upp i drivvedstorn var utmattande.

Konstnären, som vill vara anonym, säger att han bara har en kommentar till medierna just nu:

– Verket får tala för sig självt. Det finns redan tillräckligt med narcissism och exhibitionism inom konstsverige, skriver han till Kulturnyheterna.

Lars Vilks själv säger att han uppskattar tilltaget.

– Det var över förväntan. Jag trodde inte riktigt att tekniken skulle klara det. Kan det här fortsätta ett tag blir det spännande, som en långkörare, säger Lars Vilks till Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet