Verket ”Silphium” visas. Foto: Albin Dahlström / Marius Meli

Lina Selander till Venedigbiennalen

Uppdaterad
Publicerad

”Det känns fantastiskt. Det är en otrolig ära och jag känner mig både hedrad och omtumlad”, säger Lina Selander.

Selander kommer ställa ut på biennalens internationella utställning, Arsenale, som också räknas som en av biennalens höjdpunkter.

– Det har jättestor betydelse för mig som konstnär, säger Lina Selander och fortsätter:

– Man jobbar på som sjutton så det är klart att det känns bra att ens arbeten även får internationell exponering.

Internationella teman

Lina Selander anses vara en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild.

Hennes konstnärskap kretsar kring historiska, ”överdokumenterade platser”, som hon själv kallar dem. En återkommande röd tråd är kollapser av olika slag som leder till att något nytt tar form.

Hennes senaste verk ”Silphium” handlar om plantan med samma namn som bland annat användes i medicinskt syfte och under antiken blev en stor försäljningssuccé i den grekiska kolonin Kyrene, beläget i dagens Libyen.

Exploateringen av växten ledde till att den utrotades vilket i sin tur ledde till ekonomisk kris och stadens fall.

Nytt och gammalt i Venedig

Venedigbiennalen pågår mellan den 9 maj till den 22 november 2015. Exakt hur Selanders utställning kommer se ut är ännu inte klart.

– Jag sitter i möte med min kurator för att komma fram till hur vi ska ta till vara på det 300 kvadratmeter och helt fantastiska rum som utställningen kommer ske i. Vi kommer blanda tidigare verk med ett nytt, mer än så kan jag inte säga i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.