Monumenten föreställer både arbetare och soldater och restes efter andra världskriget, då Sovjetunionen kontrollerade landet. Foto: AP/TT

Litauen river kvarvarande Sovjetmonument

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes arbetet med att avlägsna de sista sovjetiska minnesmonumenten från huvudstaden Vilnius.

De enorma statyerna har varit utplacerade i hörnen av Gröna Bron i Vilnius, och föreställer soldater ur Röda Armén och glada arbetare.

I samband med att situationen i Ukraina eskalerat har de inhemska kraven ökat på att Litatuen gör sig av med sina sovjetiska monument.

Vilnius borgmästare Remigijus Simasius beslutade att statyerna skulle monteras ned tidigare i år. Liknande beslut har tidigare mötts med upprörda känslor från ryskt håll, som menar att statyerna är monument över röda arméns insatser under andra världskriget.

Blandade reaktioner

Beslutet har även mötts av inhemsk kritik, där oppositionella politiker och historiker menar att statyerna bör bevaras av historiska skäl. Men några protester mötte inte byggarbetarna när arbetet inleddes under måndagen.

– Det känns som att en sten lyftes från Vilnius bröst idag, det blir lättare att andas när dessa dystra symboler försvinner, sa Giedries Petrauskas, en förbipasserande pensionär, till AP.

Hamnar i ”Stalins värld”

Litauen har i likhet med andra östeuropeiska länder tidigare gjort sig av med majoriteten av sovjetiska monument sedan kommunistregimen förlorade kontrollen över landet för ett kvarts sekel sedan.

De flesta statyer som rivs ned hamnar i en statypark i södra Litauen som getts smeknamnet ”Stalins värld”. Vad som kommer hända med Gröna Brons monument är oklart, men borgmästaren menade att man mottagit erbjudanden från flera museer.

Polen rev även de nyligen ned ett sovjetiskt monument, vilket lett till att Ryssland anklagat landet för att ha inlett ett ”krig mot minnesmonument”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.