Lucian Freud ljög i flera år – låg visst bakom målning

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske konstnären Lucian Freud hävdade i flera decennier att han inte alls målat porträttet av mannen med svart kravatt. Men, säger experterna nu, han ljög.

Anledningen till lögnen ska vara att Freud haft en lång fejd med ägaren till målningen, konstnären Denis Wirth-Miller.

The Telegraph skriver att upprinnelsen till fiendeskapet de två konstnärerna emellan är oklar men att Freud, som dog 2011, ska ha förnekat att han målat porträttet av mannen i svart kravatt sedan Wirth-Miller kom över verket på 40-talet.

”Jag vill att du förnedrar Lucian Freud”

Innan Wirth-Miller dog 2010 ska han ha sagt till Jon Turner, den nuvarande ägaren av målningen, att ”Jag vill att du säljer den inför så stor publik som möjligt. Jag vill att du förnedrar Lucian Freud.”

Om den framlidne Freud blev förnedrad av gårdagens avslöjande i BBC-programmet Fake or Furtune är så klart svårt att veta. Men oavsett vad slog experterna fast att det är Lucian Freud som ligger bakom verket och att han målade det 1939.

Det innebär att mannen i svart kravatt är värd i omkring 3,4 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.