Stort engagemang för tsunamimonument

Uppdaterad
Publicerad

Fem förslag har valts ut i tävlingen kring en minnesplats över de människor som miste livet i flodvågskatastrofen 2004. Och bland de anhöriga är engagemanget stort – drygt 150 olika synpunkter på monumentet har kommit in till juryn.

När Statens fastighetsverk tillsammans med Statens konstråd arrangerade en tävling om utformningen av en kommande minnesplats för de 225.000 människor som omkom i tsunamin i Sydostasien annandag jul 2004 var intresset att delta stort och många förslag lämnades in.

Av de fem förslag som valdes ut har allmänheten fått lämna sina synpunkter på. Över 150 åsikter har kommit in, många från anhöriga till de omkomna i tsunamikatastrofen.

Namnfrågan viktig

Den vanligast förekommande synpunkten är att namnen på de omkomna ska finnas med, men de ska inte finnas på marken.

”Att folk ska kunna klampa omkring på namnen är respektlöst”, skriver en person.

”Blir det så, kommer jag ta tillbaka mitt samtycke till namn, fast jag tycker att det är viktigt att namnen finns med”, skriver en efterlevande.

”För oss är det jätteviktig att våra anhörigas namn får stå tillsammans. De reste och dog tillsammans och ska fortsätta att vara tillsammans” är en annan av synpunkterna som inkommit.

”Vill besöka platsen året om”

Enligt Anders Bodin, ordförande för juryn som ska ta fram det vinnande förslaget för minnesplatsen, är även tillgängligheten en viktigt fråga för de anhöriga.

– Anhöriga vill att namnen på de omkomna ska finnas med och finnas samlade. Många framhåller att man ska kunna besöka platsen året om och att namnen ska kunna ses tydligt under alla årstider.

De många synpunkterna från allmänheten har kommit in både via mejl och som handskrivna lappar, som lämnats in under de veckor som förslagen ställdes ut på Thielska Galleriet i Stockholm.

Hänsyn viktigt för juryn

Den åtta personer stora juryn består av arkitekter, en konstnär, en konstvetare och anhöriga till omkomna i flodvågskatastrofen, och har till uppgift att ta hänsyn såväl till de inkomna åsikterna som till konstnärens vision med verket.

Och jurymedlemmen Josefin Fredriksson, som också är efterlevande anhörig efter flodvågskatastrofen, hoppas att alla anhöriga kommer att uppskatta platsen.

– Alla kommer så klart inte få sitt förstahandsval av de anhöriga, men jag hoppas att alla som besöker den här platsen sen kan känna att det blir en vacker plats.

Enligt Ann-Sofi Noring, jurymedlem och vice museichef Moderna Museet, faller det på juryns ansvar att göra en bedömning av förslagen.

– Vi har ett uppdrag att agera som jury, och det är vi som är satta att bedöma det här. Då ska ju vi ta vårt ansvar och göra det utifrån de utgångspunkter vi har. Jag är konstvetare till exempel.

Förslag måste kunna bearbetas

De fem förslagen, som bland andra består av stjärnbilder, vågor, en amfiteater, en spiral och en minnessten handlar alla om naturens styrka.

Men det förslag som juryn till slut väljer kommer att bearbetas för att så många viljor som möjligt ska bli nöjda.

Och enligt Anders Bodin måste alla förlag kunna bearbetas för att kunna utföras.

– Alla förslag har brister. Alla förslag har stora förtjänster. Det handlar om att förslagen måste kunna bearbetas och till och med bli ett starkare verk.

Men om konstnären säger nej till intrång i det ursprungliga förslaget?

– Vi kommer att förorda ett förslag till utförandet, men vi kommer också ha en tvåa och en trea. Så om konstnären säger nej så blir det ett av de andra förslagen, säger Anders Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.