Mångmiljonbud för okänd Strindbergtavla

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare okänd målning av August Strindberg har klubbats för 11.750.000 miljoner kronor.

– Det är ett helt otroligt pris, säger Paulina Sokolow, pressansvarig på Bukowskis.

Men hon påpekar att det inte är ett rekordhögt pris för en Strindbergtavla.

– För 25 år sen under konstbubblan kunde folk låna pengar för att köpa konst och då såldes ”Underlandet” för 22,6 miljoner kronor, säger Paulina Sokolow.

Den dyraste Strindbergtavlan som sålts utomlands är ”Alplandskap 1”, som 2007 gick för 29,4 miljoner kronor.

32 x 23 cm

Den tidigare okända målningen som i dag såldes föreställer ett stormlandskap,  är 32 centimeter gånger 23 centimeter och är daterad Paris oktober 1894.

– Det som är sensationellt är att Strindberg är så modern, nästan ickefigurativ. Med den här tavlan kommer en ny historia upp i ljuset. Strindberg var precis på väg in i det som har kallats för infernokrisen. Han hade skrivkramp och umgicks med Edward Munch, säger Paulina Sokolow.

Onlinebud

Målningar av Strindberg är ovanlig, men det ska finnas mellan 120 och 130 målningar främst på museer och hemma hos privatpersoner. Utropspriset för ”Stormlandskap” var på fem miljoner kronor, men verket klubbades för 11.750.000 kronor.

– Det var ett onlinebud, så, så långt har vi kommit i näthandeln att någon kan köpa en så dyr tavla på nätet. Det är uppenbart att det finns ett internationellt intresse för Strindberg, något som talar för hans storhet, säger Paulina Sokolow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.