Foto: TT Bild.

Marianne Lindberg De Geer lämnar Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Lindberg De Geer har varit konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sedan sammanslagningen 2013. Nu slutar hon i förtid efter att ha kommit ihop sig med VD Benny Fredriksson om namnet på konstnären Makode Lindes utställning.

Bråket om namnet på Makode Lindes kommande utställning på Kulturhuset blev för mycket för Marianne Lindberg De Geer som nu lämnar sin tjänst i protest, skriver Expressen.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om bråket.

Namnbråk

Makode Linde, vars konst utforskar stereotyper och nidbilder av svarta, ville att hans kommande utställning på Kulturhuset skule heta ”Negerkungens återkomst”. VD Benny Fredriksson sa nej till det namnet medan konstchef Lindberg De Geer stöttade Linde.

Kontroversen leder nu alltså till att Lindberg De Geer lämnar sitt uppdrag i förtid.

I en text som Expressen tagit del av skriver hon att ”drömmen om Kulturhuset Stadsteatern som en fri och djärv plats för konsten, yttrandefriheten och de dagsaktuella frågorna är borta” och att sammanslagningen under Fredriksson inte fungerat.

I ett pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern säger Benny Fredriksson att Marianne Lindberg De Geer är en färgstark person som alltid går sin egen väg.

”Flera framgångsrika utställningar”

– Under sin tid som konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern har hon legat bakom flera uppmärksammade och framgångsrika utställningar, nu senast Anna Odells ”Okänd, kvinna 2009-349701”.

Det var inte lång tid kvar på Lindberg De Geers kontrakt och en rekryteringsprocess för att hitta en efterträdare är igång sedan tidigare. Karina Ericsson Wärn blir tillförordnad konst- och designchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.