Plagiaten tär på finländska Marimekko

Uppdaterad
Publicerad

Det finländska designföretaget Marimekko har anklagats för plagiat och mönsterstöld flera gånger på kort tid.

Marimekko har den senaste tiden fått flera anklagelser riktade mot sig för för plagiat och mönsterstöld. Det har rört olika formgivare och börjar bli ett allvarligt problem för det anrika företaget.

På måndagseftermiddagen meddelade Marimekko att man nu bryter sitt samarbete med formgivaren Kristina Isola, eftersom hon har erkänt att hon stulit tygmönstret ”Skogsfolk”, som prydde Finnairs flygplan i Marimekkos namn. Den verkliga skaparen av mönstret är en ukrainsk konstnär.

”Jag är oändligt ledsen”

Det är Marimekkos vd Mika Ihamuotila som berättar om beslutet i ett pressmeddelande. Han säger att företaget har nolltolerans vad gäller plagiat, och ber om ursäkt för de senaste händelserna.

– Jag är oändligt ledsen för den uppstådda situationen och för att vi inte klart lyckats verifiera ursprunget och inspirationskällan till alla mönster som erbjudits oss. Jag vill att vi absolut ska kunna lita på att våra designer öppet berättar var de hämtat inspiration till sina verk. Ett sådant förtroende är för konsumenternas, formgivarnas och Marimekkos gemensamma bästa, säger Mika Ihamuotila enligt YLE.

”Det är oförskämt likt”

Och det är inte bara Kristina Isola som kan ha gjort sig skyldig till plagiat. Ett annat, färskt exempel är Marimekkos mönster ”Hetkiä/Moments”, som Yle pekade ut som misstänkt likt mönstret på en väska från Barcelona (se tv-inslaget).

Marimekko bestrider plagiatanklagelserna och hävdade först att Maija Louekari hade inspirerats av en gatubild från Helsingfors. Senare kom det fram att tygets motiv är ett fotografi från 1960-talet.

– Det är oroväckande och oförskämt likt. De verkar rätt så identiska. Det finns några tomma ytor, men alla linjer är tyvärr väldigt likartade, säger konstexperten Pauliina Laitinen-Laiho. 

Konstnären: ”Det är faktiskt min linje”

Marimekko har också bestridit konstnären Heljä Liukko-Sundströms anklagelser om att hennes verk ”Sädesfält” har använts i Marimekkos tygmönster ”Kuuskajasskari”.

– Den linje som jag utvecklat för Arabia i 50 år är faktiskt min linje. Min publik känner den som min linje. Man talar om Heljäs touch, säger konstnären själv.

Skadat rykte

Uutiset har frågat Marimekko om plagiatanklagelserna har skadat företagets rykte eller påverkat försäljningen, men inte fått något svar.

Marknadsundersökningar visar dock att plagiatskandalen har påverkat Marimekko på ett negativt sätt. Företaget har bland annat tappat 69 placeringar på YouGovs lista över finländska varumärken, och ligger nu på plats 119 av 250.

Börsvärdet på företaget har dessutom minskat med en fjärdedel, uppger Yle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.