Foto: Scanpix.

Medlemmarna i Pussy Riot kvar i häkte

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att medlemmarna ur den uppmärksammade ryska performancegruppen Pussy Riot ska hållas kvar i häktet minst till 24 juni.

Kvinnorna som är i tjugoårsåldern riskerar upp till sju års fängelse på grund av en politisk protestaktion de genomförde i Moskvas mest kända kyrka, Frälsarkatedralen. Den hårda behandlingen av de unga kvinnorna har lett till en intensiv debatt kring kyrkans makt i Ryssland och idag blev det slagsmål utanför domstolen där förhandlingarna hölls.

Enligt radiostationen Moskvas Eko angrep en grupp högerextremister anhängare till Performancegruppen medan SVT:s korrespondent bevittnade hur polisen grep flera aktivister. Demonstranterna skanderade ”skam” när polisen körde iväg med de gripna.

Pussy Riot

Hot om gripande

– Journalisterna upphör att vara journalister och kommer gripas om de ropar något. För det vidare, sa en polis till SVT:s fotograf när kameramännen trängdes för att få de häktade på bild när de anlände.

En och en och iförda handfängsel fördes konstnärinnorna ut ur fångtransporten och in i domstolsbyggnaden medan anhängarna ropade ”Frihet”.

En av de två advokaterna som försvarar Pussy Riot i rätten, Nikolaj Polozov, tror att risken är stor att det blir politiken och inte rätten som beslutar om var som kommer att hända med kvinnorna framöver.

– Det här fallet är helt och hållet politiskt. Eftersom vår nyvalde president uttryckt sina åsikter om den här historien kommer den utvecklas inom ramen för dessa, konstaterar han.

Punkig performance

Historien började med att Pussy Riot inför presidentvalet i mars protesterade mot kyrkans stöd till Vladimir Putin med en punkig performance de kallade bön till Jungru Maria.

Punkkonserten kunde varit glömd för länge sedan om inte den ryskortodoxa kyrkan tillsammans med landets makthavare lagt ner så mycket kraft på att fördöma Pussy Riots protestaktion. Konstnärerna greps brutalt, häktades och har nu suttit inlåsta i en och en halv månad. Att ingen hänsyn har tagits till att de är unga, tidigare ostraffade och småbarnsmammor har väckt protester runt om i världen.

Nyligen förklarade Amnesty International de häktade konstnärerna för samvetsfångar. 

– Det är uppenbart att detta var en politisk protest och flickorna lämnade lokalen direkt och utan att använda våld när polisen uppmanade dem. Liksom när det gäller andra samvetsfångar kräver vi att de släpps omedelbart, säger Sergej Nikitin, generalsekreterare för ryska Amnesty international.

Ökat fokus på kyrkans makt

All uppmärksamhet kring Pussy Riot har gjort att gruppen fick sin önskan uppfylld. Plötsligt diskuteras kyrkans makt och privilegier i alla ryska medier.

Debatten hettade till ordentligt när det uppdagades att patriarken äger en lyxlägenhet på en av Moskva mer exklusiva adresser och att han stämt sin granne på miljonbelopp för att han anser att grannens renovering lett att hans boksamling förstörts av damm.

Då mindes plötsligt medierna också patriarkens klocka som kostar motsvarande trehundra tusen kronor. Att patriarken ljög och hävdade att aldrig ägt klockan – samtidigt som den retuscherades bort på foton på kyrkans hemsida fick även troende ryssar att gå i taket.

– Om det inte var för Pussy Riot hade inget kommit på det här med klockan. Men patriarkens högljudda krav på att tjejerna i Pussy Riot ska straffas, samtidigt som han framställer sig som den en god, felfri andlig ledare retar till och med de mest troende, säger den politiska analytikern Dimitrij Oresjkin, som menar att det hade varit mer fördelaktigt för kyrkan att förlåta och visa flickorna ”den rätta vägen” istället för att kräva sju års fängelse.

Kyrkan: Samordnad attack

Kyrkan hävdar att den är utsatt för en samordnad attack från liberala krafter och kräver att staten straffar alla som vill skada dess rykte.

Frågan är nu hur man får en sten i rullning att stanna upp.

Dimitrij Oresjkin tror att det blir Vladimir Putin som sätter punkt i den här historien: 

– Jag tror att han inser att den här hårda behandlingen av Pussy Riot skapar mer skada än nytta. Jag tror att han kommer att kliva fram som den medlidsamme landsfadern som förlåter och släpper dem fria. Men först ska de plågas och förnedras lite till, som ett exempel på vad som drabbar den som försöker sig på något liknande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet