Foto: TT/Henrik Montgomery

Mentorer ska hjälpa nyanlända konstnärer

Publicerad

Nu ska utlandsfödda konstnärer få hjälp att ta sig in på den svenska konstscenen. Nystartade mentorskapsprojektet ”Konsten att delta: bild och form” hoppas kunna hjälpa till.

2015 kom Myndigheten för kulturanalys ut med en kartläggning av andelen anställda med utländsk bakgrund inom kultursektorn – med nedslående resultat. Den ökande mångfalden i befolkningen avspeglas inte i kultursektorn. Nu startar därför ett ”mentorskapsprogram” på initiativ av ett antal konstorganisationer med syfte att sammanföra konstutövare med olika bakgrund och öppna dörrar för nya kontakter och nätverk.

Stort behov

Ola Öhlin, projektledare för projektet, beskriver behovet av ett program där utlandsfödda och nyanlända konstutövare kan fångas upp och få hjälp och stöd som stort. Speciellt eftersom målgruppen ofta riskerar att hamna mellan stolarna hos både Arbetsförmedlingen och den svenska kultursektorn i övrigt.

– På Arbetsförmedlingens etablering för nyanlända har man inte kunnat registrera kulturyrken, så redan där har personerna blivit av med sin yrkesidentitet. Kultursektorn har å sin sida inte heller skapat några större projekt eller nätverk för att fånga upp den här gruppen. De här personerna har funnits i Sverige, men som osynliga konstnärer, berättar han.

Plattform för samverkan

För att brygga problematiken syftar projektet därför till att utgöra en plattform för kommunikation och samverkan mellan bild och formskapare. Genom att möjliggöra mentorskap mellan etablerade konstnärer och konstutövande nyanlända och utlandsfödda kan inträdet till den svenska konstscenen underlättas, menar Ola Öhlin.

Fokusområdet för projektet är Östergötland, Sörmland och Stockholm och regelbundna träffar kommer ske i Eskilstuna, Stockholm och Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.