Michael Stipe gör videokonst om mentorn John Giorno

Publicerad

När REM-sångaren Michael Stipe inledde en parallell karriär som konstnär fick han hjälp av konstnären John Giorno. Nu är Stipe i Stockholm och galleri CF Hill, där han visar sina verk på en utställning som handlar om just mentorer.

Ibland behöver man en mentor, nån som kan dela med sig av sin erfarenhet och goda råd på vägen. När REM-sångaren Michael Stipe breddade sina uttryck med konst blev poeten och performanceartisten John Giorno den som guidade. Som mentor.

— Verket som jag har med på utställningen är ett videoporträtt av John. Jag drömde om att han skulle ingå i mitt verk, och han sa ja, säger artisten och konstnären Michael Stipe.

Lärde känna via Patti Smith

Stipe är just nu i Stockholm, där han visar sina verk på en utställning på galleri CF Hill. Utställningen handlar om just mentorer.

—Jag träffade John Giorno genom William Burroughs som jag träffade genom Patti Smith. Nu har jag i en mening nämnt tre personer som jag är väldigt glad över att både få träffa och uppleva fantastiska stunder tillsammans med. Deras verk hade redan innan haft stort inflytande på mig och mitt arbete, säger Stipe.

Lättare växla uttryck i Europa

Att vara känd rocksångare och sedan också växla till en annan konstform har lättare här Europa än i USA, enligt Michael Stipe.

— I USA förknippar de flesta mig onekligen för en sak. Men i New York är det annorlunda eftersom jag har ähgnat mig åt konst väldigt länge. I Europa är folk mycket mer vidsynta. Patti Smith skrev till exempel en bok som blev en av årets bästa böcker. ”Är inte hon sångerska?” sa alla. Visst, men hon är en suverän författare också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.