Ett lerhuvud, placerat på en stenskulptur av Maria och Jesus, väcker starka känslor i Kanada. Foto: TT

Jesusstaty ”liknar Maggie Simpson”

Uppdaterad
Publicerad

Ett egenhändigt gjort lerhuvud som placerats på en stenstaty får känslorna att svalla i Kanada. Och lerhuvudet jämförs redan med den spanska gör-det-själv restaureringen av en Jesus-fresk i den spanska staden Borjas 2013.

Den vita stenstatyn av Maria och Jesus prydde under många år kyrkogården vid den katolska kyrkan St. Anne des Pins Catholic i den kanadensiska staden Sudbury i närheten av Ontario, enligt nyhetssajten CBC.

Lokal konstnär bakom huvud

Då Jesus huvud för ett år sedan försvunnit efter att statyn vandaliserats, bestämde sig församlingens präst Gérard Lajeunesse för att låta tillverka ett nytt.

Han fick dock hjälp från oväntat håll, då den lokala konstnären Heather Wise erbjöd sig att på egen hand tillverka ett huvud i lera – detta då hon inte hade någon tidigare erfarenhet av att skapa i sten.

Och Wise kände sig mycket hedrad av uppdraget, berättar hon för CBC.

– Att få skapa ett huvud av Jesusbarnet för en kyrka var en heder för hela min karriär.

Blandade reaktioner

Reaktionerna från församlingsmedlemmarna i Sudbury efter att det orangefärgade lerhuvudet placerats ovanpå den vita skulpturen har dock knappast varit odelat positiva, något som överrumplat fader Lajeunesse.

– Visst kan man få något av en chock när man ser huvudet på grund av färgkontrasterna. Men det här var inget jag utbildades för i prästseminariet.

”Jesus ser ut som Maggie Simpson”

Det orangefärgade lerhuvudet har nu spridit sig som en löpeld i sociala medier och gett upphov till en uppsjö mer eller mindre ironiska kommentarer. I en av dessa påpekas den slående likheten mellan Jesus och karaktären Maggie från ”The Simpsons”, medan en annan lakoniskt konstaterar att: ”Det är tur att Maria blundar”.

Många jämför också Jesus lerhuvud i Sudbury med spanjorskan Cecilia Gimez försök att restatuera en fresk av Jesus i den spanska staden Borjas 2013 – ett ytterligare exempel på vad som kanske kan kallas för en mindre lyckad gör-det-själv restaurering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.