Konst i modet är framtiden

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar Fashionweek i Stockholm. 2016 års vår- och sommarkollektioner ska visas upp. Men redan nu på lördag kommer en alternativ modevisning att äga rum på Riddarholmen i Stockholm. De kallas för Amaze och står för ett mer konstnärligt mode och vill vara ett alternativ och ett komplement till den traditionella modeveckan i Stockholm.

Det var i augusti förra året som idén kom att göra en alternativ modevisning som förenar mode och konst. 

Grundarna, Cornelia Blom som är konstnär i grunden och Nicole Walker som är modestylist, gav det namnet Amaze. 

Deras uppgift är att vara ett alternativ till det traditionella sättet att visa mode på. 

– Det finns ingen anledning för en sådan kreativ scen att stagnera. Det finns ingen anledning att göra det på exakt samma sätt hela tiden. Att det bara ska finnas en sak av allting. Man gör ju hela tiden nya konstutställningar. Det finns jättemycket musiker som gör massa olika saker. Det måste vara så inom mode också, säger Cornelia Blom.  

”Rädd att ta ut svängarna”

Deras första visning i januari fick uppmärksamhet av bland modekritiker som tyckte att Amaze modevisning var både nyskapande och mer intressant än det som visades under Fashionweek i Stockholm. Intresset var så stort att även etablerade designers som exempelvis Ann-Sofie Back kom förbi.  

– Jag kan uppleva att i Sverige är man rädd för att ta ut svängarna kreativt i mode och det är stort fokus på sälj. Vilket förstås är gynnsamt för mode överlag, men det kreativa måste få finnas och få ta plats, berättar Cornelia Blom. 

På Amaze modevisning på lördag kommer kläder som är experimentellt och skulpturalt designade att visas upp och visningarna kommer bland annat bestå av performances och installationer.

– Det här traditionella sättet med en modevisning; med en traditionell catwalk och frontrows. Jag känner att 2015, så känns inte det så himla aktuellt längre. Det finns så många, många fler sätt att presentera mode på, säger Nicole Walker. 

”Intressanta och värda att visa upp”

Genom alla tre rummen, på den andra våningen, på Gamla riksarkivet i Stockholm, kommer besökarna kunna röra sig fritt och det finns inga bestämda sittplatser under visningarna.  

– Modellerna kommer ju gå genom alla rummen för att så många som möjligt ska kunna se dem, berättar Nicole Walker. 

– Och besökarna kommer ju kunna stå på balkongen och titta ner också, berättar Cornelia Blom. 

Etablerade modeskapare som tidigare visat sina kläder under Fashionweek i Stockholm, och som kanske tillfälligt valt en annan inriktning i sitt modeskapande, finner nu att det passar bättre att vara på Amaze. Men det är inte enbart de som får vara med här. 

– Vi plockar upp designers som kanske inte har en kollektion i produktion, som kanske

studerar fortfarande, men som vi tycker är så intressanta att de är värda att visa upp, berättar Cornelia Blom. 

”Spread the word”

Ett av duon bakom Amaze:s viktigaste del i arbetet att skapa en alternativ modescen är att välja ut rätt modedesigners som de tycker är intressanta och som passar ihop med varandra. 

– Det går inte riktigt att sätta ord på vad det är som gör att vi tycker att en designer är en amaze designer, säger Cornelia Blom. 

– Det kommer härifrån, säger Nicole Walker och pekar på elektriciteten mellan duons hjärnor. 

Vilka kommer och besöker det här? 

– Det är en gästlista på 300 personer, så det är än så länge slutet. Men vi hoppas kunna vara öppna för en bredare publik i framtiden och till skillnad från andra modevisningar vill vi inte bjuda in främst inköpare och press, utan istället folk ur den kreativa sfären, inom konst, musik och såklart mode. För vi vill inte bara vara för en exklusiv skara, utan vi vill spread the word, berättar Nicole Walker. 

”Fokuserar på det konstnärliga”

Konstkritikern Dennis Dahlqvist som också tagit del av den här alternativa modescenen, tror att Amaze kan bli en framtid konkurrent till Fashionweek i Stockholm: 

– Vi ser ett mer konstnärligt experimenterande här. Det ser vi bland annat i Minna Palmqvists skräddarbyster. De är väldigt dekonstruktiva och mer som skulpturer än som modeplagg. Så det är väldigt tydligt att man fokuserar på det konstnärliga. Och sedan är yngre modeskapare som Per Götesson som gör manligt mode, väldigt duktig. Han skulle platsa på Fashionweek Stockholm redan idag. Så det finns ju en liten fara att det här är en ganska allvarlig konkurrent till Stockholm modevecka, men inte ännu, det kommer ta några år, säger Dennis Dahlqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.