Amedeo Modiglianis ”Nu couché” från 1917. Foto: AP/TT

Modigliani-målning såld för miljardbelopp

Publicerad

Amedeo Modiglianis målning av en vilande, naken kvinna har sålts på auktion för 1,48 miljarder kronor, och blir därmed det näst dyraste konstverket i auktionshistorien.

Modiglianis verk ”Nu couché” från 1917 blev den italienske konstnärens dyraste verk hittills när det gick under klubban på en auktion på Christie´s i New York på måndagen, uppger The Guardian.

Det vinnande budet låg på drygt 1,48 miljarder, vilket gör tavlan till den näst dyraste i världshistorien. Endast Pablo Picassos ”Kvinnorna i Alger” (version O) har sålts för en högre summa på auktion, när verket såldes ut i våras.

Konst värt mer än någonsin

”Nu couché” anses vara ett av Amedeo Modiglianis mest kända verk, och köptes enligt auktionshuset av två kinesiska konstsamlare.

New York Times beskriver försäljningen som ett tecken på en överhettad amerikansk konstmarknad. Christies skriver i ett pressmeddelande att de räknar med att sälja konst för drygt nio miljarder kronor bara denna vecka.

Det dyraste konstverket någonsin är Paul Gauguins ”När ska du gifta dig”. Den såldes tidigare i år för 2,5 miljarder kronor till en köpare i Quatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.