Moma öppnar nu ett digitalt arkiv – där besökarna får tillgång till tidigare okänd dokumentation från samlingarna. Foto: TT

87 år av MoMa-utställningar ställs ut digitalt

Uppdaterad
Publicerad

New York-museet MoMA lanserar i dag ett digitalt arkiv, där besökarna får tillgång till tidigare okänd dokumentation kring museets samlingar.

Museet, som har en av världens mest omfattande samlingar av modern konst, har efter många års planering beslutat att öppna stora delar av sina arkiv för allmänheten, enligt New York Times.

Omfattande samling

Genom projektet kan sajtens besökare nu få tillgång till dokumentation och bilder från museets utställningar från 1929, material som tidigare endast varit tillgängligt för personer som bedrivit studier i relaterade ämnen.

Samlingen består bland annat av nära 33.000 foton, sidor från 800 kataloger samt över 1.000 listor på föremål som ställts ut på 3.500 utställningar som hållits på museet under åren.

”En dröm har slagit in”

Enligt Michelle Elligott, chef för MoMA:s arkiv, är sjösättningen av projektet ett drömprojekt.

– Det här är en dröm som nu slagit in. Jag har arbetat med det här materialet i 20 år och jag vet vilket djup som finns i det.

Och enligt Elligott kommer projektet bara att växa i framtiden.

– Sajten ses nu av museet som ett levande arkiv och det här är bara början – det är det första steget i en process där museets historia, i all sin detaljrikedom, kommer att kunna visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.