Forskaren Silvano Vinceti säger att oddsen för att skelettet tillhör Lisa Gherardini är mycket höga. Foto: TT

Mona Lisas skelett tros ha hittats

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlevorna som hittats efter en utgrävning i Florens överensstämmer med tidsperioden. Trots att kvarlevorna inte går att identifiera, tror forskarna att de med stor sannolikhet har hittat kvarlevor av den kvinna som tros ha suttit modell för målningen.

Forskarna som arbetar med utgrävningen, säger enligt The Guardian, att de hittade kvarlevorna stämmer med perioden då målningen tillverkades.

En av flera teorier

Bakgrunden till teorin om att Lisa Gherardini är kvinnan på målningen, kommer från ett verk av den italienske konstnären och historikern Giorgio Vasari.

Han skrev på 1500-talet att Leonardo Da Vinci målade ett porträtt av silkeshandlaren Francesco del Giocondos fru, Lisa Gherardini. ”Mona Lisa” är på italienska känd som ”La Gioconda”

Även om många stödjer teorin om att Lisa Gherardini är kvinnan på målningen, finns det fler teorier.  En teori är att personen som satt modell för målningen, var en manlig lärljunge till konstnären. En annan är att ”Mona Lisa” i själva verket är ett självporträtt av en utklädd Leonardo Da Vinci.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.