Foto: SVT Grafik

Museet: Hyran sväljer en tredjedel av våra anslag

Uppdaterad
Publicerad

Thielska galleriet i Stockholm vill köpa sina lokaler av Statens fastighetsverk. Anledningen är att Thielskas styrelse anser att fastighetsverkets marknadshyror är för höga och att de tror att de skulle spara pengar om de ägde byggnaden själva.

– I dag går drygt en tredjedel av vårt anslag tillbaka till staten i form av hyra. Om hyran skulle gå upp så skulle vi vara tvungna att balansera det mot verksamheten, mot personal. Vi är en liten stiftelse som har en ganska tajt budget, säger Patrik Steorn, intendent på Thielska galleriet.  

Thielska galleriet drivs av en stiftelse vars ledning i sin tur tillsätts av kulturdepartementet. Sedan en lång tid tillbaka ägs museets lokaler av fastighetsverket som tar ut marknadshyror.

Thielskas styrelse anser att hyrorna är för höga och har därför ansökt om att få köpa huset av staten. Strax före jul sa fastighetsverket ja. Men fastighetsverket kräver att stiftelsen skaffar en fond för underhåll. Nu har verket skickat vidare frågan till Riksantikvarieämbetet som ska bedöma om Thielska kan ta hand om byggnaden, som är ett statligt byggnadsminne.

Jan Karlsson, handläggare hos Riksantikvarieämbetet, berättar för Kulturnyheterna att han ska lägga fram ärendet för verksledningen måndagen den 23 januari.

– Jag presenterar ett förslag till yttrande på mötet. Om det gillas så kan det skickas iväg på direkten, säger Jan Karlsson.

Lönar sig att köpa

Thielska är inte det enda stiftelsedrivna, halvstatliga, museet som vill slippa fastighetsverkets marknadshyror. Till exempel tog Prins Eugenes Waldemarsudde över sina byggnader för ett drygt år sedan. De behövde däremot inte köpa husen, staten släppte äganderätten efter att stiftelsen hänvisat till Prins Eugenes testamente.

Det verkar ha varit en bra affär för 2014 gick 60 procent av Waldemarsuddes statliga anslag till hyra till fastighetsverket. Förra året kostade byggnaderna 20 procent av anslaget, skillnaden är att de numera äger sina hus. Karin Sidén, chef hos Waldemarsudde, menar att det här skapar möjligheter.

– Det har inneburit viktiga besparingar för museet som i sin tur gagnar den konstnärliga- och museala verksamheten.

Nu hoppas även Thielska på sänkta kostnader.

– Jag tror att de här pengarna kan användas för att göra roligare utställningar och locka en större publik, säger Patrik Steorn.

Vill ha extern finansiering

Thielska galleriet grundades för drygt 100 år sedan av bankmannen och konstsamlaren Ernst Thiel. I samlingarna finns dåtidens superstjärnor som Carl Larson, Anders Zorn och Edward Munch. Fastigheten ligger på kungliga Djurgården på en eftertraktad adress som borde vara väldigt dyr.

– Det har diskuterats utifrån det bokförda värdet som, när vi skickade in det första brevet, låg det på 7-8 miljoner ungefär, säger Patrik Steorn. 

Anledningen till det låga priset är att stiftelsens stadgar säger att byggnaden endast får användas för att visa Thielskas konst. Följaktligen är det inte aktuellt att lägga ut byggnaden på den öppna marknaden.

Nu återstår frågan om stiftelsen har tillräckligt med pengar för att köpa huset, och framförallt tillräckligt med kapital för att säkra underhållet.

– Styrelsen tänker sig ett projekt där man går ut och samlar in extern finansiering. Hos filantroper och generösa donatorer av olika slag. Så att man kan skapa en stor fond som man kan ta pengar från för underhåll och skötsel av byggnaden, säger Patrik Steorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.