Lucas Cranachs verk Adam och Eva. En domstol i Kalifornien har beslutat att tavlornas nuvarande ägare får behålla dem – detta trots att den ursprunglige ägaren tvingats sälja dem under nazitiden. Foto: TT

Får behålla konst som konfiskerades av nazister

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Kalifornien har beslutat att en amerikansk affärsman får behålla två värdefulla målningar – detta trots att den tidigare ägaren tvingades sälja dem till nazisterna 1940.

En domare i Kalifornien har beslutat att två tavlor av den tyske renässanskonstnären Lucas Cranach den äldre inte ska lämnas tillbaka till den ursprunglige ägarens familj, enligt Artnetnews.

Detta trots att den ursprunglige ägaren tvingades sälja tavlorna till Herman Göring 1940 efter att nazisterna invaderat Nederländerna.

Tvingades sälja

Tavlorna tillhörde ursprungligen den judiske konstsamlaren Jaques Goudstikker och köptes 1971 av den amerikanske affärsmannen Norton Simon. Därefter har de hängt i en av flyglarna till staden Pasadenas museum – en flygel som även bär Simons namn.

Arvtagerskan till den ursprunglige ägaren har under årtionden drivit en process mot den amerikanske affärsmannen i ett försök att få tillbaka tavlorna – som är värda många miljoner dollar– men en domstol i Kalifornien har nu beslutat att Norton inte behöver lämna tillbaka dem.

Lämnade in begäran för sent

Enligt domaren John Walter grundas beslutet i att familjen Goudstikker inte ska ha lämnat in sin begäran om att få tillbaka verken i tid till domstolen.

Goudstikkers änka kunde ha begärt att få tillbaka Cranach-tavlorna, men valde att avstå, då hon inte litade på att processen skulle genomföras på ett rättvist sätt.

1.400 konstverk hittade i lägenhet

Nazisterna stal och konfiskerade stora mängder värdefull konst av judiska konsthandlare under sin tid vid makten, och en del av verken har under senare år återbördats till arvtagarna till de ursprungliga ägarna.

2013 hittades bland annat 1.400 konstverk av konstnärer som Picasso och Chagall i en lägenhet i München som tillhörde sonen till Hitlers konsthandlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.