Skyskrapan International Commerce Centre Foto: TT/ Vincent Yu

Myndigheterna i Hong Kong stoppar politiskt konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket som bestod av en nedräkning till när det politiska avtalet mellan Hong Kong och Kina löper ut gillades inte av myndigheterna.

Sedan Hong Kong återförenades med Kina 1997 har regionen tillsammans med Macau haft ett särskilt avtal med Kina som brukar benämnas ”Ett land, två system”. Enligt avtalet tillåts Hong Kong vara en autonom region inom Kina. Hong Kong är, till skillnad från socialistiska Kina, en marknadsekonomi med relativt stor grad av demokrati och yttrandefrihet.  

Ett gigantiskt verk om avtalet

Konstnärerna Sampson Wong och Jason Lam deltog nyligen i utställningen Human Vibration som arrangeras av Hong Kongs officiella konstråd med verket ”Our 60-second friendship begins now”. Verket bestod av en ljusinstallation i form av en digital nedräkning på fasaden till Hong Kongs högsta byggnad, den 484 meter höga International Commerce Centre.

Siffrorna räknar ner tiden till när avtalet mellan Kina och Hong Kong löper ut. Betydelsen bakom nedräkningen förklarades av konstnärerna strax före ljusinstallationen aktiverades. Utan förklaring hade de stora siffrorna som syns över hela staden förblivit obegripliga för många.

Caroline Ha Thuc, curator för utställningen, och Ellen Pau, ordförande för Hong Kongs konstråd, bestämde att ta bort konstverket när dess politiskt laddade betydelse blev känt. De motiverar dock beslutet med att konstnärerna ändrat verkets titel och innehåll efter att överenskommelsen med utställningsledningen slöts, skriver The Art Newspaper.

Paraplyrevoltionen och bistrare klimat för yttrandefrihet

Relationen mellan konst och aktivism är ett hett ämnet i dagens Hong Kong. Sedan 2014 pågår den så kallade Paraplyrevolutionen, bestående av demokratidemostrationer som fortfarande äger rum i centrala Hong Kong. Tusentals Hong Kong-bor kräver ett reellt självstyre från Kina och att regionen blir en riktig demokrati.  

Den förre detta Moderna Museet-chefen Lars Nittve, som arbetar och bor i Hong Kong sedan ett drygt decennium, upplever att yttrandefriheten har inskränkts de senaste åren.

– För några år sedan, när jag kom hit, var det solklart att Hong Kong var platsen där man kunde göra det som man inte kunde göra i Kina och det betraktades som en styrka. Men nu finns en mycket mer ängslig och osäker syn på Hong Kongs roll, säger Lars Nittve i en intervju med Sveriges Radios kulturkorrespondet Lisa Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.