Naomi Klein: ”Behövs radikala förändringar i det ekonomiska systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Problemet är akut och kräver drastiska åtgärder. Kanadensiska författaren och debattören Naomi Klein menar att klimatet har tagit stryk av den individualistiska nyliberalismen och måste ersättas av ett annat ekonomiskt system som inte bygger på vinstmaximering och ekonomisk tillväxt till varje pris.

Naomi Klein är mest känd för den samhällskritiska ”No Logo” som kom 1999. I ”Chockdoktrinen” från 2007 går hon till hårt angrepp mot den vad hon kallar för katastrofkapitalisms genombrott.

Nya boken ”Det här förändrar allt – kapitalismen kontra klimatet” har just översatts till svenska. Hon kallar den en väckarklocka inför ett klimathot som hon menar erbjuder oändliga möjligheter för att bygga ett nytt och hållbart samhälle.

Och det är, menar hon, inte bara en höger- vänster fråga

– Nej, det är inte det. Se på vänsterregeringarna i Latinamerika till exempel, de gör ett bra jobb för att motverka fattigdom, men de gör det på bekostnad av miljön genom att utvinna än mer fossila bränslen, säger Naomi Klein till Kulturnyheterna.

Individfokus leder fel

Så klimatrörelsen, menar Naomi Klein, kämpar både mot höger och vänster. Och mot sig själv.

– Hela rörelsen har i mitt tycke blivit väldigt nyliberal. Här har vi ett gigantiskt kollektivt problem men det enda man hör är vad du bör göra? Du ska sluta äta kött, du ska använda kompost, du ska cykla

– Men vi pratar inte om system och frihandelsavtal som tillåter företag att stämma regeringar som faktiskt försöker göra det rätta.

Hon lägger stort ansvar på politikerna att agera. Men med boken vill hon också mana lokala aktivistgrupper runt om världen till handling. De måste protestera mot storföretagens framfart, menar hon.

Naomi Klein nämner Vattenfalls krav på kompensation för att Tyskland beslutat att stänga kärnkraften.

– Jag tycker det är förbluffande, säger hon.

– Om vi inte gör någonting alls kommer temperaturen stiga med 4-6 grader, det innebär att kuststäder kommer dränkas och oerhörda problem för jordbruket.  Det enda sättet vi kan förhindra en katastrof är radikala förändringar i det ekonomiska systemet.

– Vi måste minska utsläppen så mycket och så snabbt att vi behöver en samhällsmodell som inte har tillväxt som enda mål.

Hoppas på klimatmötet

Snart är det dags för Pariskonferensen om klimatet. Naomi Klein hoppas att ledarna den här gången kan enas om bindande åtgärder för att dämpa den globala uppvärmningen, vilket man inte gjorde på Köpenhamnkonferensen 2009. Hon är försiktigt hoppfull.

– Jag tycker ändå att tecknen är bättre nu än vad de var inför Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.