”Ny” Van Gogh-målning upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

”En upptäckt av det här slaget har aldrig tidigare gjorts i muséets historia”, skriver Van Gogh-muséet i Amsterdam på sin hemsida.

Målningen ”Sunset at Montmajour” ska enligt de forskare som analyserat målningen vara gjord 1888. På muséets hemsida förklarar chefen Axel Rüger hur märkvärdigt fyndet är, särkilt då målningen är gjord under den period som av många anses vara konstnärens storhetstid.

Muséets forskare har efter en två år lång analys kunnat fastslå att målningen är gjord av Vincent van Gogh. De har även kunnat härleda den till konstnärens yngre bror, konstsamlaren Theo van Gogh, som ska ha sålt målningen 1901.

Van Gogh missnöjd med målningen

”Sunset at Montmajour” föreställer landskapet i sydfranska Arles och är en relativt stor målning (93,3 x 73,3 cm). I två brev som Vincent van Gogh skrivit refererar han till målningen. Han förklarar då att han är missnöjd med den, något som muséet anser kan förklara de bitvis ”svagare” delarna av målningen.

Ägs av privatperson

Muséet fick tavlan av en norsk privatperson med efternamnet Mustad, rapporterar Reuters och NRK. Företagaren och samlaren Christian Nicolai Mustad ska ha köpt tavlan 1908, men blivit tillsagt att den var falsk. Därför fick Van Gogh-målningen tillbringa en lång period på Mustads vind, innan familjen tog en ny titt på den.

Den nuvarande ägaren ville ha undersökt huruvida tavlan var en äkta Van Gogh eller inte, och kom i kontakt med museet i Amsterdam.

Tavlan ställs ut ett år

Denna person äger fortfarande tavlan som muséet nu får låna i ett år, berättar ett pressombud på Van Gogh-muséet i en intervju med Kulturnyheterna.

Den nyupptäckta målningen kommer visas i muséets utställing ”Van Gogh at work” från och med den 24 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.