Änkefru Olga Gavelin, Aronsjö, Vilhelmina kommun, 1961. Foto: Sune Jonsson/Västerbottens museum

Sune Jonsson dokumentärcentrum invigs

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum i Umeå.

Samtidigt som det blir allt ovanligare med anställda dokumentärfotografer på svenska museer hamnar allt fler foton i privatpersoners bortglömda hårddiskar, utan garantier om att bilderna bevaras för framtiden.

– Vi fotograferar i dag mer än någonsin, men hur blir det dokumentära arvet? Vi har ett väldigt fint samlat material från för femtio år sedan. Men hur kommer man att se på vår samtid om femtio år framåt? frågar sig Ulrica Grubbström, länsmuseichef på Västerbottens museum.

Umeå 2014

”Behövs krafttag för framtiden”

Fotografen och etnologen Sune Jonssons verk finns samlade på museet och utifrån det vill man skapa en plats för att diskutera dokumentärfotografiets roll idag.

– Vi känner att dokumentärfotografiet försvinner i den form som det fanns tidigare och där behöver museerna ta ett krafttag för framtiden, säger Ulrica Grubbström.

Mötesplats och fotoresidenser

Genom Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi hoppas Västerbottens museum bli en mötesplats för samtal om samhällsförändringar och möjligheterna att arbeta dokumentärt. Museet kommer även att skapa fotoresidenser där fotografer får arbeta dokumentärt inför utställningar.

– Vi har stora visioner men jag tror att det i allra högsta grad behövs ett centrum för dokumentärfotografi i dag, säger Ulrica Grubbström.

Stor genklang hos museikollegor

Och museet märker att det nya centret har mötts av entusiasm också hos andra museer. Genom medel från Postkodlotteriet och Kulturrådet kommer Västerbottens museum att samarbeta med tre andra län i ett dokumentärprojekt under 2014.

– Det kommer att handla om Norrlandsfrågorna. Resultatet kommer sedan att visas i utställningar som kommer gå ut på turné. Och samtidigt skapar vi på det här sättet ett unikt arkivmaterial, säger Ulrica Grubbström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet