Gåtfulla Baconteckningar väcker äkthetsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan öppnade en utställning med de mytomspunna Francis Baconteckningar, som en italiensk journalist hävdar att han fått som gåva av konstnären.

1989 påstod den italienska journalisten Cristiano Locatelli Ravarino att han fått en present av den modernistiske konstnären Francis Bacon. Presenten bestod av en drös, hundratals, stora Francis Baconteckningar gjorda av konstnären själv. Men teckningarnas äkthet har ofta ifrågasatts och de ingår inte i den officiella katalogen, catalogue raisonné, över Francis Bacons samlade verk. Varken auktionsverken Sothebys eller Christies godkänner teckningarna, som saknar äkthetsintyg, för försäljning.

Omstridda teckningar

Turerna kring teckningarna har varit många. Debatten har, å ena sidan, handlat om huruvida teckningar är äkta eller inte, å andra sidan, om de ska behandlas som skissartade studier eller fullfjädrade verk. Flera konstkritiker, främst italienska, har försvarat teckningarnas äkthet.

De har också varit föremål för flera rättstvister, utan att någon enhetlig slutsats kunnat dras. En domstol i Bologna bedömde teckningarna som äkta medan en domare i Cambridge ansåg att de var förfalskningar.

Riktiga dyrgripar

Nu ställs de ut på Herrick Gallery i London. Ravarino-teckningarna, som de också kallas, saluförs som äkta och är till försäljning för upp till 785 000 pund styck, drygt 9 miljoner svenska kronor, rapporterar The Telegraph

Baconmålningar är riktiga storfräsare i konstauktionssammanhang. 2008 såldes verket ”Triptyk” för rekordsumman 86,3 miljoner dollar, drygt 700 miljoner kronor, på Sothebys.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.