”Large Composition with Masks 1953” av Henri Matisse under en utställning på The Tate Modern i London, 2014. Foto: AP/TT

Osäker framtid för fri museientré

Uppdaterad
Publicerad

Statliga museer i Storbritannien har börjat ta betalt efter 15 år av fri entré. Statliga kulturnedskärningar ligger bakom besluten.

Brighton Museum and Art Gallery och York Art Gallery i Storbritannien har avskaffat sina fria entréer för besökare. Enligt BBC överväger nu en lång rad brittiska museer liknande åtgärder.

– Jag är helt övertygad om att museer över hela landet nu planerar samma sak för att kunna balansera sin budget, säger David Fleming, ordförande för brittiska Museum Association, till BBC.

15 år av gratis museer

Anledningen till de nya entréavgifterna är sänkta anslag från kommuner och ökade kostnader.

Det har gått 15 år sedan den brittiska regeringen beslutade att införa fria entréer på staliga museer, något som fört med sig fördubblade besökssiffror för flera museer, enligt en undersökning av BBC från 2011.

Nationalmuseer fortsatt gratis

Den nuvarande regeringen har lovat att hålla landets nationalmuseer, som British Museum, Tate Modern och National Gallery gratis även i framtiden. Men det beslutet berör inte museer utanför London, som får sina anslag direkt från kommunerna.

– För att kunna dra in tillräcklig mycket pengar måste vi ta betalt. Det finns inga alternativ när det offentliga stödet inte är tillräckligt. Vad är alternativet? Att hålla stängt på helgerna eller vardagar är ingen bra lösning, du hamnar snabbt i en nedåtgående spiral, säger Janet Barnes, museichef på York Museum.

Minskade öppettider väntar

Enligt Museum Association är entréavgifter bara en fungerande lösning för de städer som har tillräckligt stor turism. Andra museer står sannolikt inför minskade öppettider för att täcka kostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.