Konstnären Pjotr Pavlenskij utförde ett eldperformance på den ryska säkerhetstjänstens högkvarter i november. Foto: TT

Regimkritisk konstnär inspärrad på psykiatrisk klinik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tänt eld på ryska säkerhetstjänstens högkvarter i ett konstperformance i november hålls konstnären Pjotr Pavlenskij inlåst utan tillgång till advokat.

Människorättsorganisationen Amnesty slår nu larm om att den regimkritiske konstnärens situation är akut. Sedan den 26 januari hålls Pjotr Pavlenskij inlåst på en psykiatrisk klinik i Moskva, och får varken träffa advokat eller anhöriga.

Tände eld på byggnad

Pavlenskij greps i november efter att ha tänt eld på entrén till ryska säkerhetstjänsten FSB byggnad i centrala Moskva.

”FSB agerar med hjälp av en metod för oavbruten terror och upprätthåller makt över 146 miljoner människor”, skrev konstnären i ett uttalande efteråt.

Pjotr Pavlenskij är känd för sina kontroversiella performanceframträdanden: 2012 sydde han ihop sina läppar i protest mot att medlemmar i Pussy Riot arresterats. 2013 slog han en spik genom sin pung på Röda torget för att uppmärksamma det politiska läget i landet.

Kritiserat psykvården

Konstnären har också protesterat mot användandet av psykiatriska kliniker som ett förvar för politiska dissidenter i Ryssland. 2014 skar han av sin örsnibb i protest mot just detta.

”Vi vet inte om de tvångsmedicinerar honom, vi vet ingenting om hur han behandlas”, skriver Pavlenskijs hustru Oksana Shalygina på Facebook.

Amnesty uppmanar nu allmänheten att skicka in skriftliga protester till de ryska myndigheterna i en så kallad blixtaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.