Ruinerna av det grekiska Zeustemplet i Cyrene Foto: TT/ Nasser Nasser

Plundrare utnyttjar kaoset i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Libyska arkeologer står maktlösa inför den våg av olagliga och godtyckliga utgrävningar som pågår i landet. Arkeologiska platser plundras på antika föremål som förs ut ur landet och säljs på den internationella konstmarknaden.

Fem år efter revolutionen och störtandet av diktatorn Muammar Kaddafi befinner sig Libyen fortfarande i ett mycket oroligt politiskt tillstånd. Terrorgruppen IS gör framryckningar och två rivaliserande grupper kämpar om makten.

Det politiska kaoset och bristen på fungerande samhällsbevarande myndigheter har lett till en våg av plundringsräder runt om i landet. Värst drabbat är den antika staden Cyrene i östra Libyen. Staden grundades 630 f. Kr och finns med på Unescos världsarvslista. Cyrene är en viktig arkeologisk plats, berömd för sitt Apollontempel och sin export av lerkärl som sträcker sig ända tillbaka till 500-talet f. Kr.

Arkeologer maktlösa

När Libyens chefsarkeolog Ramadan Shebani besökte Storbritannien i september i år sa han att han och andra arkeologer står maktlösa inför plundringen på grund av det politiska vakuum som råder i landet. 

”Problemet är att folk gräver slumpmässigt, i hopp om att finna något av värde. Det är omöjligt att kontrollera” säger Shebani till The Art Newspaper.

Säljs på europeisk marknad

Hittills har minst åtta antika konstverk som förts ut ur Libyen av plundrare identifierats på den Europeiska konstmarknaden. Det rör sig bland annat om marmorbyster, kolonner och kärl.

Den franska historikern Morgan Belzic som arbetar vid École Pratique des Hautes Études säger att han har sett upp till ett tjugotal antika föremål, som ”alla kommer från illegala utgrävningar” i Libyen till salu.

Stängda museum

18 av landets museum är för tillfället stängda. Huruvida även muséernas konstsamlingar hotas av plundrare är oklart eftersom läget är för instabilt för att representanter från internationella världsarvs- eller konstorganisationer ska kunna besöka landet och kontrollera saken.

I juli i år gick Unesco ut med att alla Libyens fem världsarv är hotade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.