Foto: TT/AP

Pris för konstens smärtlindring

Uppdaterad
Publicerad

Ett av årets Ignobelpris går till det italienska forskarlag som har mätt hur smärta förändras av att betrakta fula eller fina målningar. Det skämtsamma priset delas årligen ut till forskning som ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”.

Forskarlaget från universitetet i Bari lät tolv friska frivilliga försökspersoner betrakta målningar, som de fick uppskatta som fina, fula eller neutrala.

Under experimentet blev deltagarnas vänsterhänder beskjutna av en smärtsam laserstråle samtidigt som de återigen fick betrakta målningarna. Deltagarna fick själva välja mellan målningar från en konstsajt där klassiska verk av Leonardo da Vinci, Picasso och Botticelli fanns att beskåda.

Målningar tycks påverka

När försökspersonerna under experimentet såg en tavla som de hade uppfattat som vacker uppgav de att smärtan var lägre – till skillnad från när de tittade på en tavla de tyckte var ful.

Forskarna drar själva slutsatsen att resultatet visar att upplevelsen av smärta påverkas av om en person utsätts för estetiskt stimuli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.