Rafaels Madonna som upptäcktes på Haddo House i Scotland. Foto: Rafael / The Guardian

En Rafael värd 220 miljoner upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Vindar kan vara gömmor för bortglömda konstskatter. Så även vrår i gamla 1700-tals herrgårdar. En brittisk konstvetare har upptäckt en bortglömd Rafael-målning i ett hörn av Haddo House i Skottland.

När den brittiska konstvetaren Bendor Grosvenor besökte 1700-talshuset Haddo, som tillhör Skottlands största kulturarvsorganisation, The National Trust, för att undersöka ett par konstverk till en ny BBC-serie, fann han något sensationellt. I ett hörn, ovanför en dörrkarm satt en tavla intryck.

Trots att belysningen var skral fastnade Grosvenor för målningen, som han tyckte hade Rafaels bildspråk. ”Den var väldigt smutsig, täckt av ett lager lack som hade gulnat. Hade jag inte gått omkring i huset med kikare och ficklampa hade jag förmodligen gått förbi den”, sa Grosvenor efter upptäckten.

En dyrgrip till Madonna

Målningen föreställer Madonna och konstvetare bedömer att tavlan målades någon gång mellan 1505 och 1510 av den italienska renässansmålaren Rafael. Prislappen för en äkta Rafael är idag 20 miljoner pund, vilket motsvarar drygt 220 miljoner kronor, skriver the Guardian

Madonnamålningen ställdes vid sidan av andra Rafael-målningar ut på Brittiska institutet i London i mitten av 1800-talet. Därefter nedgraderades den till en kopia av en annan, mindre känd renässanskonstnär, kallad Innocenzo Francucci da Imola.

Efter att flera lager av smuts och lack nu tagits bort beskrivs verket som ”extremt vackert och av hisnande kvalitet”.

Historien om ”Haddo-målningen” kommer att berättas i BBC-serien Lost Masterpieces i höst.

Fler konstverk funna på vindar eller bortglömda i lägenheter

Caravagio-målning hittad på fransk vind.

En Van Gogh upptäckt efter åratal på en norsk affärsmans vind.

22 konstverk som stals av nazisterna hittades i en lägenhet i Stuttgart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.