Vinnande bidraget Foto: Guggenheim Helsingfors

Så blir nya Guggenheim-museet

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekturtävlingen för det nya Guggenheim-museet i Helsingfors är avgjord.

Förstapriset i den internationella tävlingen går till en fransk arkitektbyrå, men hur det nya museet ska finansieras är oklart.

Det blev den Paris-baserade arkitektbyrån Mareau Kusunoki Architectes som tog hem förstapriset, i konkurrens med hundratals andra. De tilldelas en honorar på 920.000 konor, men hur det nya museet ska finansieras är inte klart.

Guggenheimstiftelsen, som arrangerar tävlingen, hoppas på bidrag från privata och offentliga aktörer.

”Ger stort hopp”

Det vinnande bidraget föreställer en rad sammankopplade paviljonger. Byggnaden är uppbyggd kring en övertäckt gata.

– Sådana här evenemang ger arkitekter stort hopp. Vi är mycket glada över och det är en stor ära för oss att ha blivit utvalda bland 1.715 bidrag. Vi gläder oss åt att dela denna seger med alla de människor vi samarbetar med, säger arkitekterna Nicolas Moreau och Hiroko Kusunoki, enligt tävlingens hemsida.

Platsen för museet blir Södra hamnen i Helsingfors.

Konst och arkitektur

Det tog ett år att sålla fram vinnaren bland de tävlande arkitekterna.

Visionen för Guggenheim i Helsingfors, är att det nya museet ska organisera och presentera internationellt betydande utställningar med konst från 1900- och 2000-talet, med fokus på både konst och arkitektur.

Guggenheimstiftelsen har sedan tidigare konstmuseer i New York och Bilbao. Snart öppnar även ett i Abu Dhabi.

Enligt stiftelsen blir Gugenheim-museet i Helsingfors det enda att inkludera design och arkitektur i sitt verksamhetsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.