Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad/TT

Selfien i ny utställning

Publicerad

Den fångar ögonblicket och skickar ut en egenredigerad bild av fotografen. Men en selfie kan också ha andra funktioner – den kan vara ett sätt att ta makten över bilden av sig själv.

– Om vi stoppar det vi gör för att för att be någon utomstående att ta vår bild så innebär det att vi känslomässigt kliver ut ur ögonblicket. Vi stannar upp och ler mot kameran och försöker sedan komma in i upplevelsen igen. Selfies löser det problemet.

Så förklarar Daniel Arley, professor i psykologi och beteendeekonomi och kolumnist i Wall Street Journal, fenomenet selfies.

Snapchat samlar unga

Det är framför allt unga personer som tar och delar bilder på sig själva. Sex av tio svenska ungdomar mellan 15 och 24 år använder bilddelningstjänsten Snapchat, där en bild bara syns i några sekunder och där många kommunicerar nästan enbart med selfies.

– Det är mindre än 150 år sedan som vi fick tillgång till speglar och för första gången kunde skapa en verklig bild av oss själva. Sedan dess har teknikutvecklingen exploderat, och fört med sig ett allt starkare fokus på utseendet, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap på Lunds universitet.

Men den som förfasar sig över fenomenet och bara ser det som tecken på ökad bekräftelsetörst och utseendefixering bör tänka om, tycker fotografen Emma Blomberg.

”Selfien har potential”

– Det är att förenkla det. Unga tjejer får en hel del skit för att de lägger ut bilder som lever upp till normer vad gäller utseende. De straffas för att de, som kanske ännu inte gjort analysen, lever upp till ideal som finns i samhället.

I utställningen ”Självbilder” bad Emma Blomberg fem unga tjejer att ta utgångspunkt i selfies och utforska bilden av sig själva.

– Det handlar ju om att bli sedd. Selfien har potential, med hjälp av den kan man ta kontroll och berätta mer om sig själv än den förväntade bilden.

Fakta: Selfies

* Ordet selfie lär ha myntats i ett australiskt nätforum runt år 2002, men anses ha fått stor spridning först 2012.

* På fotodelningstjänsten Instagram finns runt 180 miljoner bilder med hashtaggen #selfie.

* Det finns flera sätt att ta bättre bilder på sig själv. Avtryckaren, som styr telefonens fotofunktion på håll, har funnits på marknaden ett tag. Tidigare i år lanserades också selfiepinnen i Sverige.

* Numera finns det även varianter av ordet beroende på kontext: ”helfie” (”hairstyle selfie”), ”drelfie” (”drunken selfie”) eller ”bookshelfie” (används för marknadsföring av litteratur).

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.