Foto: Gorm Kallestad/TT & Mark Schiefelbein/TT

Selfies som konstform och självförverkligande

Uppdaterad
Publicerad

En ny utställning på Saatchi Gallery i London vill utforska vikten av selfies i vår kultur och som konstform. Det här via både välkända verk från konsthistorien, samt ikoniska selfies från idag.

”From selfie to self-expression” kommer inkludera klassiska verk från konstnärer såsom  Vincent van Gogh, Rembrandt och Velazquez. Moderna exempel på selfies som kommer ställas ut är bland annat USA:s förra president Barack Obamas selfie tillsammans med Storbritanniens förre premiärminister David Cameron.

Används som verktyg

Nigel Hurst, VD på Saatchi Gallery, förklarar intentionen med utställningen att beskriva selfien som ett exempel på ett skifte i samhället där teknologi nu kommit att används som ett verktyg för självförverkligande.

”På många sätt representerar en selfie kärnan av den moderna kulturens skifte till en högteknologisk och digitaliserad era”, säger Nigel Hurst till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.