Skandalbild på kungen i (S)-tidskriften Tiden

Uppdaterad
Publicerad

Ett hakkors, en pizza, en naken kvinna och kung Carl Gustaf. Det är beståndsdelarna i ett montage av Elisabeth Ohlson Wallin som nu trycks i tidskriften Tiden.

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin är känd för bilder som skapar debatt. Nu rapporterar tidningen Resumé att hon skapat ett nytt fotomontage i nya numret av tidskriften Tiden, en bild som lär få många att än en gång höja på ögonbrynen.

På bilden sitter kungen och några av hans vänner kring ett runt bord, där en naken Camilla Henemark ligger täckt av pizza. Samtidigt, på golvet, försöker drottning Silvia skrubba bort ett hakkors som dolts under en matta.

Kungamontaget som väcker debatt

”Satiren sparkar uppåt”

Tidningens chefredaktör Daniel Suhonen säger att bilden är en del av ett pågående samarbete med Elisabeth Ohlson Wallin. Temat i nya numret, ”den nya politiska eliten”, valde hon att tolka med den här bilden.

– Hon valde att tolka temat utifrån historien om hur kungen och mindre framträdande samhällsmedborgare förlustar sig på svinaktiga sätt. Så länge satiren sparkar uppåt, då tycker jag att det krävs mycket av mig som chefredaktör att inte publicera. Jag tog mig samman och publicerade, säger han.

Hur reagerade du själv när du såg bilden?

– Jag skrattade. Jag tycker att den... den går över en gräns, den dansar på gränsen till vad man får göra. Den har många bottnar, det tycker jag är roligt.

Finns det inte en risk att man sprider obekräftade uppgifter?

– Det är naturligtvis en risk. Men vi är ingen domstol, och det här är inga dokumentära bilder utan ett konstverk. Konsten måste vara fri. Ibland är det väl bra om den även riktas mot att granska och håna makten. Jag hoppas att det blir debatt. Vi trycker den som affisch, för det är trevligt om människor som jag, som inte är rojalister, kan ha kungen på toa.

Är du inte rädd för ett rättsligt efterspel?

– Då får vi ta det då. Jag tror att de vinner på att inte bråka med Elisabeth Ohlson Wallin och mig. Då måste de nämligen diskutera påståendena, och det tror inte jag att de vill. De lägger nog locket på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet