Den förstörda väggmålningen Foto: Norland County

Skidåkare från stenåldern förstörd

Uppdaterad
Publicerad

Barn ristade över en av de första avbildningarna av skidåkning. Ville förtydliga linjerna.

Ett barn ville förtydliga ett 5000 år gammalt piktogram på en bergsvägg på ön Tro, i Alstahaugs kommun i norra Norge. Väggmålningen är en av de första kända avbildningarna av skidåkning och är daterad till stenåldern, för 5000 år sedan. Linjerna var svaga och svåra att urskilja men efter ”förbättringsförsöket” har målningens originalitet förstörts.

”Det är tragiskt, eftersom målningen är en av Norges mest kända historiska symboler”, säger Bård Anders Langø, borgmästare i Alstahaugs kommun, till tidningen The Local. Stenåldersmålningen inspirerade logotypen som användes under OS i Lilllehammer 1994.

Goda intentioner

I september i år ska arkeologer försöka reparera skadorna som dock tros vara permanenta. ”Vi kommer förmodligen aldrig att kunna se piktogramet av skidåkaren i sin originalitet, så som det såg ut för 5000 år sedan, igen”, säger Bård Anders Langø.

Målningens linjer var svaga och svåra att urskilja. Det ville barnet i välvilja ändra på genom att förtydliga linjerna.

”Det gjordes med goda intentioner. Jag tror inte att personen förstod hur allvarligt det var men jag tror att hen förstår det nu” säger Bård Anders Langø.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.