Nischen där statyn av Kung Sebastian stod Foto: TT/ Armando Franca

1800-tals staty rasade när turist skulle ta selfie

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan ville en turist på besök i Lissabon ta en bild av sig själv tillsammans med en staty föreställande Kung Sebastian. Men statyn föll i marken och gick i dussintals bitar.

Statyn av Kung Sebastian som regerade i Portugal på 1500-talet stod i en nisch i en portal till Rossio tågstation. Byggnaden ritades av arkitekten José Luís Monteiro i mitten av 1800-talet och ligger i centrala Lissabon. Rossio tågstation är med sin detaljerat dekorerade fasa i ny-manueline stil ett välbesökt turistmål. Både tågstationen och statyn är klassade som nationalmonument.

Den 3 maj klättrade en turist upp på fasaden för att ta en selfie tillsammans med statyn som då föll i marken, rapporterar Mashable. Mannen försökte fly från platsen men stoppades av polis som nu utreder händelsen. De portugisiska myndigheterna undersöker också om 1800-tals statyn går att reparera eller om en ny staty behöver uppföras.

Myndigheterna meddelar att när en staty av Kung Sebastian åter placerats i nischen kommer den inte att skruvas fast i piedestalen. Problemet är att ”folk klättrar upp på statyer” inte att statyer faller ner, säger Pedro Ramos, talesperson på Infraestruturas de Portugal, till tv-bolaget Globo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.