Skyltar ”förminskar publiken”

Uppdaterad
Publicerad

Varningsskyltarna under Nils Dardels verk på Moderna museet i Malmö har väckt diskussion.

”Det här är ett allvarligt försök från vår sida att föra upp en diskussion”, säger museichefen John Peter Nilsson.

Skyltarna som informerar om att konstnären Nils Dardels målningar ”Svarta Diana” och ”Huvudjägarens eftermiddag” avbildas på ett stereotypt sätt, på Moderna Museet Malmö, har vållat diskussion.

Efter en text i Ystads Allehanda av kulturskribenten Jesús Alcalá där flera chefer på skandinaviska museer uttrycker skepsis mot skyltarna, har Moderna i Malmö beslutat sig för att ändå ha dem kvar till utställningens slut.

– Vi vill försöka vara ett levande museum, sedan kan man diskutera om huruvida en skylt är bra eller om texten är bra och så vidare. Men det här är ett allvarligt försök från vår sida att föra upp en diskussion, säger han John Peter Nilsson, chef över Moderna museet i Malmö.

Förminskar publiken

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, tror på en skyltfri utställning.

– Jag tycker att det är att förminska publiken. Jag säger inte att man inte ska problematisera verken. Man har museivärdar som kan ta upp det, man har konstprogram där man kan diskutera det, men om man har varningsskyltar på tavlor och böcker – då tycker jag att man är på väg i fel riktning, säger hon.

– Ett museum är inget mindfulness-tempel dit man går för att ha det trevligt och inte bli provocerad.

Bristande kunskap

Rakel Chukri ser en ängslighet på kulturinstitutionerna, som bottnar i bristande kunskap om rasism.

– Det är ett rätt stort problem som man måste titta närmare på: var kommer den här osäkerheten ifrån? Jag tror att man inom sina organisationer inte har den kompetensen eller insikten om rasism, och att man därför tar till enkla men desperata knep som att plocka bort böcker eller att sätta upp varningsetiketter på tavlor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.