Ruiner i den antika staden Palmyra i Syrien. Kriget i landet har lett till en omfattande smuggling av konstföremål, men en stor del av föremålen är förfalskningar. Foto: TT

70 procent av syrisk smuggelkonst förfalskad

Uppdaterad
Publicerad

Nära tre fjärdedelar av alla de utsmugglade konstföremål från Syrien, som beslagtagits av polis i spåren av kriget i landet, handlar om rena förfalskningar. Det uppger en av landets konstexperter.

Kriget i Syrien har lett till en omfattande smuggling av konstföremål från landet, men enligt Maamoun Abdulkarim, chef för det syriska statsmuseets avdelning för antika föremål, är nära 70 procent av föremålen som sedan beslagtagits rena förfalskningar, uppger The Art Newspaper.

IS bakom smuggling

Terrororganisationen IS har tidigare rapporterats ha sålt mängder av utsmugglade konstföremål  från Syrien till bland annat Storbritannien för att finansiera sin verksamhet.

IS ska bland annat ha sålt mynt från det byzantiska riket samt glas och keramikföremål till ett värde av hundratusentals dollar och många har fruktat att ovärderliga föremål på så vis försvunnit för all framtid.

Ökande andel förfalskningar

7.000 konstföremål från Syrien ska, enligt Maamoun Abdulkarim, ha beslagtagits sedan 2013. Andelen förfalskningar bland dessa ska ha dock ha ökat från 30 procent till nära 70 procent.

Bland de konstföremål som beslagtagits i Damaskus finns 30 antika biblar och koraner.

Syrisk polis har även hittat 450 medeltida mynt och mängder av falska mosaiktavlor och statyer.

Amatörmässigt gjorda föremål

Enligt Abdulkarim har vissa av de beslagtagna föremålen varit amatörmässigt tillverkade, medan det i andra fall varit svårt att skilja förfalskningarna från de äkta konstföremålen.

Den syriske museichefen säger även att han hoppas att värdefulla konstskatter inte hamnar i fel händer.

 – Jag hoppas att de äkta konstföremålen beslagtas och att förfalskningarna istället skickas till marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.