”Som att lägga örat mot naturen”

Publicerad

Växter att tala med – och som talar till oss när Christine Ödlund ställer ut på Magasin 3 i Stockholm.

Fönstren i utställningsrummet täcks av blyinfattade glastavlor, lite som ett par medeltida fönster i en kyrka så att ljuset som faller in får nya färger.

– Och ormbunkarna som står uppställda i mitten bildar som ett altare. Här handlar det om växternas språk – att vi på något sätt kan tala med växter och att växterna kommunicerar med oss, säger Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind. 

Influerad av teosofin

Utställningen är signerad Christine Ödlund som är känd för att skapa möten mellan konst, vetenskap och musik i sina verk. Men hon är även influerad av teosofin som var omåttligt populär bland konstnärer för hundra år sedan, det handlar om tron om att allting går ihop och att det bakom ytan finns en annan värld som konstnären kan komma på spåren.

– Jag tycker att det är oerhört intressant hur hon studerar växter, tiden och rörelse genom att antingen måla orbunkarna med vad som ser ut som ett tidssvalj i mitten som slukar åskådaren – eller filma av växternas utveckling så att rörelserna följs. Det blir som att de dansar, som en koreografi, säger Ingela Lind.

”Fantastisk ansats”

Utställningen kommer att hänga ungefär ett år, och utställningsrummet förändras med vilket ljus som släppa in utifrån.

– Ibland blir det hela lite skolplanschmässigt, men hela ansatsen är fantastisk. Det är som att lägga örat intill naturen och avlyssna den på ett poetiskt sätt.

Utställningen Aether & Einstein kommer att pågå till 5 juni 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.