Modeskaparen Sonia Rykiel. Foto: TT

Sonia Rykiel död

Uppdaterad
Publicerad

Den franska modedesignern Sonia Rykiel är död. Hon avled efter att länge ha varit sjuk i Parkinsons sjukdom, uppger hennes dotter.

Sonia Rykiel kallades ”Queen of Knitwear” (drottningen av stickat), och var aktiv modeskapare i nära 50 år.

Hon dog i sitt hem i Paris, staden hon föddes och levde i, tidigt på torsdagsmorgonen.

Frankrikes president Francois Hollande kallar Rykiel ”en fri kvinna och en pionjär som gått sin egen väg”.

– Hon uppfann inte bara ett mode, utan även en attityd. Ett sätt att leva och vara, och erbjöd kvinnor en röreslefrihet, säger han enligt Le Figaro.

– Hennes skapelser är kända i hela världen och kommer att finnas kvar som en symbol för den märkliga kombination av färg, naturliga material, fluiditet och ljus hon gjorde, fortsätter presidenten, som understryker Sonia Rykiels konstnärliga storhet som modeskapare.

Designade på kvinnans villkor

Sonia Rykiel startade sitt modehus 1968. Nu är hennes dotter, Nathalie Rykiel, chef och konstnärlig ledare.

Modeskapandet började när Rykiel som 17-åring arbetade med att klä skyltdockor i ett parisiskt butiksfönster. När hon blev gravid, upptäckte hon att det fanns ont om mjuka tröjor som passade den nya figuren, och bestämde sig för att designa egna. En av tröjorna hamande på modetidningen Elles omslag. Resten är historia.

Kulturnyheternas konst- och modekritiker Dennis Dahlqvist, säger att Rykiel kombinerade bekvämlighet, sexighet och glamour i en tid då det fattades design för kvinnor.

– Hon gjorde kläder för kvinnor på kvinnors villkor. Det sammanfaller med kvinnofrigörelsen på 60- och 70-talet. Då var i stort sätt alla andra modeskapare män. Channel hade i princip dött, och Sonia stod för någonting mer: ungdomlighet. En modern ung kvinna som kunde klä sig utifrån sina förutsättningar, säger han.

Skrev om sjukdomen

2009 samarbetade Sonia Rykiel med svenka H&M, när hon designade en underklädeskollektion.

2012 publicerade The Guardian en artikel författad av Sonia Rykiel, där designern beskriver att hon i femton år levt med Parkinsons sjukdom. Samma år skrev hon boken N'oubliez Pas Que Je Joue (Glöm inte att jag bara spelar).

Hon blev 86 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.