Illustrationer av Tintin efter dåden i Bryssel. Foto: @klairemac94, @eurocrat, @BIDUDessinateur

Sorg och satir efter händelserna i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Internet fylls med solidaritet och ilska efter dåden i Bryssel.

Tintin används som symbol för sorgen – och som sprängstoff för rasism och satir.

Över 30 människor uppges ha dött i samband med två explosioner på Bryssels flygplats Zavantem och en i stadens tunnelbana.

Bara timmar efter nyheten om händelserna började teckningar och illustrationer dyka upp i sociala medier.

Tintin är symbol

”Belgien gråter för sina barn”, ”Vårt blod har samma färg” och ”tårar för Bryssel och hela Belgien” är några av budskapen som illustrerats. Symboler för attackerna har blivit den belgiska flaggans färger, EU:s sårade cirkel av stjärnor och seriefiguren Tintin, skapad av belgiska Georges Remi.

På teckningar som uttrycker sorg och ilska syns Tintin och hunden Milou gråta tillsammans. Men den populära seriefiguren används också som slagträ för rasism och satir. 

Dupond och Dupont

Bland annat springer Kapten Haddock efter en svart man och skriker diverse Haddocksa skällsord. En illustration föreställer de bortkomna detektiverna Dupond och Dupont bakom ett bord med skyltarna ”Frankrike” och ”Belgien” framför sig. Kameror och mikrofoner är riktade mot detektiverna som säger: ”Vi ska spåra upp alla terrorister!”, och ”Vi med!”.

Belgiska federala åklagare bekräftade vid lunchtid på tisdagen att alla tre explosionerna är terrorattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.