Stängning av rasismanklagad utställning väcker oro

Uppdaterad
Publicerad

Den ifrågasatta konstutställningen Exhibit B stängdes förra veckan efter anklagelser om att den är rasistisk. Nu får beslutet kritik av flera teateraktörer och yttrandefrihetsdebattörer.

I utställningen, som är en sorts performance, iscensätter svarta skådespelare 1800-talsfenomenet mänskliga zoon, där afrikaner visades upp som utställningsobjekt inför europeiska besökare. Bakom utställningen står den vita sydafrikanska teaterproducenten Brett Bailey.

Utställningen skulle ha skett på the Vaults i London, men efter förra veckans protester då 200 demonstranter blockerade ingången till lokalen stängdes utställningen. Skådespelarna har försvarat konstprojektet och menar att den är ”ett kraftfullt verktyg mot rasism”.

Kritik mot stängningen

Nu oroar sig både teaterproducenter och yttrandefrihetsdebattörer för utvecklingen.

– Kritikerna har all rätt att protestera men de har inte rätt att stänga föreställningen för att de känner sig kränkta, säger författaren Kenan Malik, till Kulturnytt på Sveriges radio.

Det internationellt sammansatta yttrandefrihetsnätverket ”Artsfex” skriver i ett uttalande att kulturinstitutioner måste hitta strategier för att hantera kontroverser, om det krävs tillsammans med polisväsendet. Om de inte hittar något sätt att hantera frågorna på så kommer kulturlivet att bli mindre dynamiskt och relevant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.