Magdalena Malm, chef för Statens konstråd, kritiserar den norska regeringens beslut att lägga Utøya-monumentet på is. Foto: Statens konstråd/Pressbild

Stoppat monument kan ”förminska” attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Att stoppa det norska Utøya-monumentet är att förminska det som hände.

Det tycker Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd.

”Det är ett väldigt problematiskt beslut”, säger hon.

Konstverket som ska dela marken itu som en påminnelse terrordådet på Utøya 2011, har planerats och kritiserats i två år.

Nu öppnar den norska regeringen för att stoppa monumentet, som den svenska konstnären Jonas Dahlberg ligger bakom. Boende i närheten av konstverket, och anhöriga till offren, har riktat hård kritik – de vill inte bli påminda om vad som hände. Inte på det här sättet och inte varje dag.

Kritiken nådde nästan domstol när grannar stämde norska staten. Regeringen, som vill undvika ”en uppslitande rättstvist”, väljer att lägga verket på is.

”Uppstår alltid debatt”

Problematiskt tycker Magdalena Malm, direktören för Statens konstråd i Sverige, som just nu tillsammans med Statens Fastighetsverk driver projektet med att utforma ett minnesmärke på Djurgården i Stockholm om tsunamikatastrofen 2004.

– Det här konstverket är framtaget av anhöriga och sakkunniga. Det uppstår alltid en debatt kring minnesmonument. De väcker starka känslor och det får man inte vara rädd för. Diskussionen är en del av processen, att bearbeta det svåra, säger hon.

”Är att inte vilja minnas”

På sin hemsida skriver konstnären Jonas Dahlberg att ”ett minnesmonument som kräver konsensus kan förminska händelsens betydelse”. Det håller Magdalena Malm med om.

– Det har funnits kritik mot att konstverket är brutalt. Men det som hände var fruktansvärt brutalt. Konstverket fångar händelsen, säger hon.

– Annars kan man fråga sig om vi ska ha minnesmonument över huvud taget. Det blir problematiskt att säga nej, nu ska vi göra någonting som alla ska enas om istället. Då tycker jag att man förminskar betydelsen av händelsen. Att ta bort minnesmonumentet är att inte vilja minnas. Det här minnesmonumentet är dessutom ett av de absolut bästa konstverken som har gjorts på senare tid. Det existerar redan i människors medvetande.

Beredd på kritik

I en tävling har konstnärer kunnat skicka in förslag på hur monumentet över tsunamikatastrofen skulle kunna se ut, men än är inget bestämt. Antagligen kommer också det att väcka kritik, tror Magdalena Malm.

– Jag har aldrig varit med om att ett minnesmonument inte har gjort det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.