Josef Franks mönster Primavera Foto: Svenskt Tenn

Stor Josef Frank-utställning i London

Uppdaterad
Publicerad

Fashion and Textile Museum i London ställer ut Josef Franks textilier. Det är första gången som Svenskt Tenn-designerns färgglada tyger och mönster visas i Storbritannien.

Den svensk-österrikiske formgivaren och arkitekten Josef Frank flydde från Wien till Sverige undan nazisterna på 30-talet. Han hade dessförinnan kommit i kontakt med Svenskt Tenn-grundaren Estrid Ericson och börjat designa möbler, tyger och lampor för hennes inredningsföretag.

Nu får Storbritanniens publik stifta bekantskap med hans tyger. Utställningen ”Josef Frank Patterns–Furniture–Painting” visas på Fashion and Textile Museum från slutet av junuari. Utöver textilier visas även tidigare okända akvareller av Josef Frank.

Motsatsen till lagom

Tidningen The Guardian introducerade nyss Josef Frank för sina läsare som den som banade väg för Ikeas och Marimekkos popularitet. Josef Frank beskrivs som ”den svenska modernismens fader” och hans mönster som ”en vild motsats till lagom” – ett begrepp The Guardian skriver handlar om måtta och är ett definierande element i svensk kultur överlag.   

Utställningen ”Josef Frank Patterns–Furniture–Painting” pågår mellan 28 januari och 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.