Två av Vincent van Goghs verk, som varit försvunna sen 2002, ställs nu ut i Neapel. Foto: Carlo Hermann AFP/TT

Stulna van Gogh-tavlor ställs ut

Publicerad

Två verk av Vincent van Gogh stals i Amsterdam 2002. Förra året hittades de av polisen i Neapel. Nu ställs tavlorna ut i staden som tack till poliserna som hittade dem.

Tavlorna stals från Van Gogh-museet i Amsterdam 2002 och var försvunna fram till hösten 2016 när de hittades av polisen i Neapel som gjorde ett tillslag mot Camorramaffian.

De stulna verken ”The Beach At Scheveningen During A Storm” och ”Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen” är båda från 1880-talet.

Ställs ut som tack till polisen

Nu ställs de ut i Neapel fram till 26 februari som tack till den italienska polisstyrka som hittade dem, rapporterar TT.

När verken hittades var de ramlösa, men i hyfsat bra skick. De är några av van Goghs första oljemålningar och är av stort intresse för konsthistoriker.

”Vi har väntat på det här i 14 år”

Tavlorna kommer i februari tillbaka till Van Gogh-museet i Amsterdam, fram till nu har de används som bevismaterial i napolitanska polisens utredning mot Camorramaffian.

– Vi har väntat på det här i 14 år och naturligtvis vill man bara ta med sig tavlorna hem direkt. Vi måste vara tålmodiga, men jag är övertygad om att vi kan lita på de italienska myndigheternas stöd, sa museets chef Axel Rüger när tavlorna hittades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.