Svårt att försvara sin formgivning

Uppdaterad
Publicerad

– Även om det är så att jag skulle ha rätt i sak, så är det ofta så att stora företag alltid har en tendens att i slutändan få rätt, säger formgivaren av Barbro Lomakka, som är i en förlikningsprocess med företaget Grythyttan.

Under onsdagskvällen samlades formgivare, jurister och designföretag i Stockholm för att diskutera var gränsen går mellan inspiration och plagiat. Kulturnyheterna har tidigare berättat om flera fall av plagiatanklagelser i designvärlden den senaste tiden och hur svårt det kan vara som enskild formgivare att hävda sin upphovsrätt.

Mattan Fond, är formgivaren av Barbro Lomakka och var unik när den lanserades 2001. Materialet filt och vävtekniken rya hade inte tidigare kombinerats. Sammanslagningen blev uppmärksammad och resulterade i priset ”Utmärkt Svensk Form” 2002. Men i våras dök Barbro Lomakkas mönster upp hos Grythyttan stålmöbler.

– Den där stolsdynan var något jag mycket väl kände igen som något jag själv har gjort. Jag har inte dragit det här till rätten, alla vet ju hur svårt det är, jag vet inte hur många som har sagt till mig under den här våren att ”Barbro, ge dig inte in i det där, för du kommer bli helt jävla körd”.

Flera plagiatanklagelser

Marimekko, Hemtex och Kappahl är bara några exempel på företag som den senaste tiden anklagats för plagiat.

– Även om det är så att jag skulle ha rätt i sak, så är det ofta så att stora företag alltid har en tendens att i slutändan få rätt, säger Barbro Lomakka.

”Ganska utsatt”

Peter Adamsson är ordförande för Föreningen Svensk Forms Opinionsnämnd och håller med om att enskilda formgivare har svårt att hävda sin upphovsrätt mot stora företag.

– Man är nog ganska utsatt om man vill försvara sin formgivning, för man har den ekonomiska uppförsbacken som är tung om man inte är uppbackad av en stark distributör.

Men problemet är inte bara att en enskild formgivare har svårt att  få rätt mot ett stort företag, det handlar också om att synen på skapande och upphovsrätt håller på att förändras menar Barbro Lomakka.

– Det finns i den här oerhört tillåtande samtiden, där allt är allas. Där din bild är min bild- Där allt är verktyg och massa och allt är tillgängligt. Då kan vi fråga oss, är det helt ålderdomligt att prata om upphovsrätt?

Svagare upphovsrätt

På Föreningen Svensk Forms Opinionsnämnd menar man att upphovsrätten kommer bli ännu svagare i framtiden.

– Man kommer nog att riskera att se att man naggar i skyddets omfattning. Jag är rädd för att skyddet kommer marginaliseras mer i den här utvecklingen, säger Peter Adamsson.

Vill inte kommentera

Svensk Forms opinionsnämnd har kommit fram till att formgivaren Barbro Lomakkas mönster är upphovsrättsligt skyddat. Hon och företaget Grythyttan är inne i en förlikningsprocess, men Grythyttans VD Karl Lindqvist vill inte kommentera tvisten i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.