Foto: TT

Hur ska vi bo i framtiden?

Uppdaterad
Publicerad

En gigantisk Sverigeutställning 2030 – som likt Stockholmsutställningen 1930 drar upp riktlinjerna för hur vi ska bo och leva i framtiden. Ja, det föreslår Mats Svegfors, i en ny rapport om design och arkitektur idag.

Stockholmsutställningen 1930 lade grunden för funtionalismens arkitektur. Mats Svegfors lägger idag fram en rapport om hur tilltaget bör upprepas i en Sverigeutställning som ska äga rum år 2030, för att skapa en vision för hela landet.

– Framförallt skulle vi uppnå att vi återigen på allvar riktar blickar framåt. Den stora idén med en Sverigeutställning 2030, handlar ju inte om att uppmärksamma året 2030, utan om att sätta igång en stor samhällelig process om hur vi bygger samhället fram mot nästa sekelskifte. Alltså 2030 och 70 år framåt, säger Mats Svegfors.

Det är de stora visionerna han vill återuppliva, som Stockholmsutställningen 1930, vilket innebar genombrottet för funktionalismen med rena linjer och billiga ljusa bostäder. Arkitektur och form för en ny modern tid – och människa. Idéerna blev till konsumlådor och barnrikehus, liksom en ny bostadsstandard med rinnade vatten och funktionella kök.

”Vi har akut bostadsbrist”

– Situationen som vi har idag är ju liknande den vi hade på 30-talet, med en akut bostadsbrist. Man kom då från ett 1800-tal där man levde i smuts och skit, massor med personer i en etta. Sedan samlades man för att ta krafttag mot den här situationen. Då ville man ha Stockholmsutställningen som en plattform för att ta fram nya idéer om hur framtiden skulle gestaltas. Det skulle kunna vara intressant även idag, för vi har samma akuta problem, säger Kulturnyheternas konst och designkritiker Dennis Dahlqvist.

Men sedan 70-talet har de stora samhällsvisionerna tappat mark. Idag menar Mats Svegfors att de har ersatts av strikta ekonomiska överväganden.

– Det byggs så mycket bostadsrätter, vilket jag i grunden tycker är en rimlig upplåtelseform. Men nackdelen med bostadsrätter är att det är en byggherre som bygger bara för att sälja. Därmed finns inte det långa perspektivet med. Frågan är inte: Hur kommer det här området att bli, hur kommer det att fungera om 20 år, om 40 år och om 60 år? Utan frågan är: Kommer det här att gå att sälja inom två år?

Vill att Sveriges regioner ska tävla

Utredaren Mats Svegfors presenterar idén om en Sverigeutställning i en rapport på uppdrag av bland annat Landstinget i Dalarna, Sveriges arkitekter och Svensk form. Han tänker sig att var utställningen år 2030 ska äga rum kommer att avgöras genom en tävling mellan Sveriges regioner.

– Ta till exempel Lund, som nu bygger två stora forskningsanläggningar – hur ser staden runt detta ut? Eller det kanske är hela norra Sverige med centrum i Umeå, Luleå och universiteten som utformar en idé och sen håller i utställningen. Det handlar inte om en utställning som man sedan river, utan man utformar en stad, säger Mats Svegfors.

Tillbaka till 1930-talet

Dennis Dahlqvist är positiv till idén om en Sverigeutställning.

– En Sverigeutställning kan bli en plattform där internationella och svenska arkitekter och designers kan lägga fram förslag på hur de ser på utvecklingen; hur de vill lösa de problem vi har nu. Och sen kan vi få en livaktig debatt om det. Det blir återigen som på 1930-talet: det blir arkitekter och designers som ska ge oss nycklarna till hur vi ska lösa de här problemen, säger han.

Varför är det här viktigt?

– Jag kommer inte leva i Sverige särskilt stor del av det här seklet, men mina barn och mina barnbarn ska göra det – och jag vill att de ska leva i ett riktigt gott samhälle, säger Mats Svegfors.

Rapporten ”Upplev kultur var dag” lämnas idag till Kulturdepartementet. Den är framtagen på uppdrag av Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Landstinget Dalarna, Landstinget Västernorrland och Region Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.